Home
Säsong 1
Säsong 2
Säsong 3
 

 

Amok Time.
När Spock börjar bete sig irrationellt och underligt, konfronterar dom honom och han berättar att varje vulcan förr eller senare går igenom en fas som kallas "Pon Farr", i vilken han måste "para" sig med sin tilltänkta fru. Om han inte gör det i tid, kommer han att dö.

Tvärt emot en direkt order från Stjärnflottan, sätter Kirk genast kurs mot Vulcan. Problem uppstår dock när Spocks trolovade, T'Pring, annonserar att hon ämnar gifta sig med en annan. I enlighet med uråldriga vulcanska lagar, tvingas Spock slåss för rätten till sin tilltänkta och T'Prings val av förkämpe faller oväntat på James T Kirk. När Kirk accepterar, får han reda på att de måste slåss till döds.
Who Mourns for Adonais?.
När Enterprise närmar sig planeten Pollux 4, sträcker sig en gigantisk hand upp från planeten och håller fast rymdskeppet. Bilden av en man materialiserar sig, och dom hälsas välkomna med gratulationer över att de nått så långt att de tagit sig ut i rymden. Utomjordingen hävdar att han själv, tillsammans med flera av hans art, levde på Jorden för 5000 år sedan och att de faktiskt är de grekiska gudarna.

Dom har inget val, annat än att stråla ner till planeten. Väl där avkrävs de absolut lydnad och gudadyrkan, och när de vägrar detta drabbas de av flera allvarliga missöden.
The Changeling.
När ett helt planetsystem med över fyra miljarder invånare utplånas, skickar Federationen dit Enterprise för att undersöka det inträffade. På plats hotas skeppet av en rymdsond som kallar sig Nomad. Det är inte förrän Kirk identifierar sig, som hotet tillfälligt avvärjs och sonden kan strålas ombord. Väl ombord förklarar sonden att dom är defekta varelser och dödar Scotty.
Mirror, Mirror.
Kirk, Scott, McCoy och Uhura befinner sig på planeten Halka, med målet att förhandla sig till gruvrättigheter för federationen. På planeten råkar de ut för en jonstorm, som passerar det halkanska solsystemet. De strålas upp men kommer till ett Enterprise, som inte är likt det skepp som de är vana vid. Spock beordrar att skeppet ska attackera planeten Halkan, och skadar därefter Kyle då han hade problem med att få upp besättningsmännen från planeten, i tid före jonstormen.

Det visar sig att dom hamnat i ett parallellt universum, och Kirk måste nu spela skurk för att överleva. Dessutom måste han hitta på ett sätt att ta sig tillbaka till sitt Enterprise.
The Apple.
Kommendör Kirk åker ner till en planet som visar sig vara så nära paradiset man kan komma, åtminstone tills man upptäcker att det är ett dödligt paradis. Faktum är att det är så dödligt att alla "rödskjortor" i teamet dör på olika sätt. Härav myten att det är ett mycket farligt jobb att vara rödskjorta i stjärnflottan.

Dessa mystiska dödsfall får kommendör Kirk, att undersöka paradiset närmare och det visar sig att paradiset kontrolleras av datorn Vaal, som talar om för edenborna vad de ska göra. Kirk anser att denna kontroll är oacceptabel och sätter sin vana trogen igång en plan, för att befria planetens befolkning från datorns tyranni. Men han måste skynda sig, för datorn har upptäckt Enterprise och kategoriserat denna som en fiende.
The Doomsday Machine.
Federationen skickar iväg Enterprise på uppdraget att undersöka utplånandet av flera solsystem, och hittar det svårt skadade skeppet USS Constellation drivande genom rymden. Constellations befälhavare kommendör Decker, visar sig vara den enda personen vid liv ombord. Decker börjar berätta om ett jättelikt robotskepp, som slukar allt i sin väg, till och med hela planeter.
Catspaw.
Under ett rutinuppdrag nere på en planet, dödas en besättningsmedlem. När Kirk strålar ned tillsammans med Spock och McCoy finner de Scotty och Sulu, i ett katatoniskt tillstånd. Planetens enda invånare, Korob och Sylvia, tar Kirk, Spock och McCoy till fånga och hotar att förstöra Enterprise.
I, Mudd.
En android som föreställer sig vara besättningsman Norman, tar över kontrollen av USS Enterprise och ändrar skeppets färdriktning. Han för skeppet till en planet, som inte undersökts av federationen än och beordrar Kirk, Spock, McCoy, Uhura och Chekov att strålas ner. Väl nere på planeten, förs de inför Harry Mudd, kejsaren på planeten som förklarar att Kirk och de övriga i gruppen måste stanna där under resten av sitt liv.
Metamorphosis.
Kirk, Spock och doktor McCoy flyger tillbaka federationens kommissionär Nancy Hedford till Enterprise i skytteln Galileo, men dom kastas ur kurs. Dom tvingas att nödlanda på en M-klassplanet, med endast en humanoid som invånare. Denna humanoida person, visar sig vara en människa vid namn Zefram Cochrane. Han som varit försvunnen i 150 år ser inte ut att vara en dag äldre än den dagen han försvann, på väg från Alpha Centauri av okänd anledning år 2119.
Journey to Babel.
USS Enterprise transporterar ett antal ambassadörer till planeten Babel, där en intergalaktisk konferens ska hållas. Bland passagerarna finns Spocks föräldrar, vulcanen Sarek och hans hustru från jorden Amanda.

Allt verkar flyta på bra ända tills man upptäcker ett oidentifierat skepp, som förföljer Enterprise. Under en fest ombord på skeppet, utbryter ett temperamentsfullt meningsutbyte mellan tellariten Gav och Sarek. Bråket gäller hur den vulcanske ambassadören kommer att välja att rösta, om Coridansystemet ska få medlemskap i Federationen eller inte. Diskussionen leder till stora påfrestningar på ambassadör Sareks hjärta, som får den vulcanska motsvarigheten till en hjärtattack. När man strax efter incidenten finner Gav mördad, leder blickarna mot Sarek.
Friday's Child.
USS Enterprise skickas till Capella 4, för att förhandla fram ett gruvkontrakt. Det visar sig strax att en av klingonernas agenter redan har hunnit före dit och allierat sig med en av grupperna på den krigiska planeten. Dom hjälper befolkningsgruppen att mörda planetens ledare, men missar hans gravida hustru som Kirk och McCoy hjälper att föda. Kirk tvingas nu fly undan klingonerna, samtidigt som han gör upp en plan för att installera det nyfödda barnet som planetens rättmätiga ledare och därigenom lura klingonerna bort från makten på planeten. Skall han lyckas?
The Deadly Years.
USS Enterprise med besättning är på väg till Stjärnbas 10, och gör ett besök vid Gamma Hydra IV. Men planetens befolkning visar sig ha drabbats av ett virus, som gör att dom åldras extremt fort. En gammal person hävdar att hon är i tjugoårsåldern. Senare visar det sig att nästan hela Enterprises besättning har smittats av samma sjukdom, vilket naturligtvis inte är bra då det slutar med att inget av befälen kan föra befäl över skeppet.

Kirk beslutar att Enterprise ska stanna kvar i omloppsbana runt Gamma Hydra IV, medan man letar efter ett botemedel men en gästande kommendör vill ta skeppet till Stjärnbas 10 och dess medicinska facilitet. När Kirk blir för gammal för sitt jobb tar han befälet och tar ut en kurs genom romulanska neutrala zonen vilket inte är bra. Ska Kirk lyckas rädda Enterprise igen?
Obsession.
För elva år sedan var Kapten Kirk stationerad ombord på USS Farragut, då mötte han en vampyrliknande molnvarelse som dödade halva Farraguts besättning inklusive kaptenen vilket Kirk anklagar sig själv för. I nutid möter Kirk samma varelse som han då misslyckades att döda, och inleder, trots en order om att inte göra det, en jakt på varelsen. En jakt som kommer att kosta minst en besättningsman livet.
Wolf in The Fold.
Efter ett besök på en nattklubb på planeten Argelius II, blir Scotty anklagad för mord. Mordet uppvisar likheter med en av Jordens mer berömda mördare, Jack Uppskäraren. Kapten Kirk utreder fallet närmare, och finner att mördaren är en vampyrliknande varelse som lever på andras rädsla.
The Trouble With Tribbles.
Tribblarna kommer! Små söta charmtroll som ingen kan motstå, kan väl inte vara farliga? Problemet är bara att de förökar sig i en skrämmande takt. Snart har Enterprise och den närbelägna rymdstation K-7 överbelamrats av dem, och Kirk tvingas till drastiska åtgärder för att bli av med dem. Till eländet kommer att några ovanligt krigiska klingoner, som varken gillar vare sig tribblar eller Enterprise.
The Gamesters of Triskelion.
Under en transport kidnappas Kirk, Uhura och Chekov, dom vaknar upp på planeten Triskelion. Där tränas de för att slåss som gladiatorer, för att underhålla planetens invånare. När Spock upptäcker att dom saknas, sätter han genast igång sökandet efter dem.
A Piece of the Action.
Planeten Sigma Iotia II har blivit förbisedd i hundra år. För att råda bot på detta, skickas USS Enterprise dit för att kartlägga invånarnas utveckling. På plats blir dom förvånade då de upptäcker att planetens civilisation, i stora drag liknar den gangsterkultur som var rådande i städer som Chicago under 1920-talet. Denna utveckling är högst osannolik, och när Kirk strålar ned till planeten tas han genast till fånga.
The Immunity Syndrome.
En rymdamöbas födsel hotar hela galaxen, och tvingar kapten Kirk att ta till desperata metoder, inklusive självmordsuppdrag, för att stoppa födseln.
A Private Little War.
En fredlig planet som Kapten Kirk besökte för 13 år sedan, har helt plötsligt fått vapen som dom inte ska ha än. Det visar sig att det är klingonerna som förser de före detta fredliga invånarna med vapen, för att förändra maktbalansen i regionen.
Return to Tomorrow.
Några utomjordingar med telepatisk förmåga, tar kontroll över Kirk och Spocks kroppar medan dom tillverkar nya konstgjorda. Men efter ett tag finner dessa varelser att Kirk och Spocks kroppar, är mycket bättre än de dom planerar att bygga så de beslutar att behålla dem vilket naturligtvis är oacceptabelt.
Patterns of Force.
Kirk undersöker historikern John Gills försvinnande från planeten Eko. Väl där upptäcker Kirk att Eko har tagits över, av en grupp som är på pricken lika Jordens nazister. Kan detta vara ett sammanträffande, eller har Gill någonting med saken att göra?
By Any Other Name.
När besättningen undersöker en liten planet, får Enterprise med sig supervarelser från det Kelvanska imperiet i Andromedagalaxen. Dessa tar över Enterprise, och sätter kurs hem vilket beräknas ta 300 år. Detta är naturligtvis oacceptabelt för kapten Kirk. Han kommer på att han kan förleda rymdvarelserna, genom att låta dem uppleva mänskliga sensationer såsom kärlek och smärta. Under tiden arbetar han febrilt, för att återfå kontrollen innan det är försent.
The Omega Glory.
Rymdskeppet Enterprise hittar ett annat skepp USS Exeter, drivande runt Omega IV utan besättning. En undersökning visar att ett virus har infekterat besättningen ombord. I hopp om att hitta ett botemedel mot viruset, åker en grupp ner till planeten. Väl där hittar man Exeters kapten Tracey, i färd med att bryta mot huvuddirektivet vilket inte är acceptabelt. Kaptenen begär dessutom att Kirk ska förse honom med fler fasvapen, för skydda planetens befolkning.
The Ultimate Computer.
Rymdskeppet Enterprise används som testfarkost för den nya, och mycket avancerade datorn M-5. Till en början går allt bra, och datorn klarar i en övning av flera likvärdiga motståndare i form av andra federationsskepp. Men något går snett och datorn tar kontroll över Enterprise, och tvingar denna att mot besättningens vilja förinta flera vänligt sinnade skepp. Kan kapten Kirk återfå kontrollen över sitt skepp, innan det förintas av kvarvarande federationsrymdskepp?
Bread and Circuses.
Kapten Kirks besättning tvingas mot sin vilja att delta i gladiatorliknande spel. Det hela börjar med att Enterprise finner SS Beagle drivande i rymden, nära planet 892-IV. En närmare undersökning visar att kaptenen på Beagle har förrått sin besättning, mot ett liv i den romerskliknande civilisationen. Nu tänker han använda sin rang till att förråda besättningen på Enterprise, men detta stoppas av Kirk som tvingas att se Spock och McCoy strida mot varandra. Ska Kirk lyckas rädda dom innan de dödar varandra?
Assignment: Earth.
USS Enterprise skickas tillbaka i tiden, för att ta reda på hur Jorden lyckades undvika att förinta sig själv. Men dessvärre strålas en utomjording ombord innan avresan. Gary Seven som han heter påstår att han är en 1900-tals människa som är uppfostrad, av en utomjording och att hans uppdrag är att förhindra att Jorden förintar sig självt. Under tiden förbereder USAs regering uppskjutandet av en kärnvapensatellit, vilken visar sig vara ett hot mot världsfreden. Ska kapten Kirk hinna stoppa kärnvapensatelliten innan det är för sent?
 
2008 Scifi-Info.nu
STaRGaTE UNIVERSE l Babylon 5 l Star Trek