Home
Säsong 1
Säsong 2
Säsong 3
 

 

The Cage.
Enterprise fångar upp en 18 år gammal nödsignal från stjärnsystemet Talos. Rymdskeppets befälhavare Pike tror dock inte att ingen kan ha överlevt, utan bestämmer sig för att fortsätta mot Vegakolonin. När informationen från skanningarna kommer in, visar det sig att det finns liv på en av planeterna. Pike tar då med sig en patrull ner till planeten och träffar på en grupp äldre människor samt en ung kvinna. Men det visar sig vara en fälla.
The Man Trap.
Enterprise ligger i omloppsbana runt planeten M-113. Deras uppdrag är att utföra hälsokontroller på arkeologen Robert Crater och hans fru Nancy, en mycket betydelsefull kvinna ur Dr. McCoys förflutna. När dom träffas verkar det som om doktorns känslor blossar upp igen, och han ser henne på samma sätt som den gång de senast sågs, för 10 år sedan.

Medan Kirk ser henne som en kvinna i McCoys ålder och besättningsman Darnell känner igen henne som en kvinna han träffat på Wrigleys nöjesplanet. Och mystiken tätnar när Darnell återfinns mördad med sugkoppsliknande märken över hela kroppen, men i övrigt borde han vara levande och varför är paret Crater så angelägna om att få salttabletter.
Charlie X.
En ung man vid namn Charles Evans kommer ombord på USS Enterprise, från skeppet SS Antares. Evans är den enda överlevande från ett koloniseringsuppdrag till planeten Thasus. I anslutning till överlämnandet av pojken, kontaktar Antares kapten Kommendör Kirk angående deras nya passagerare. Plötsligt exploderar Antares och alla i besättningen dödas.

När pojken får höra detta uppträder han helt oberörd, trots att dom människor som tog honom från hans isolerade tillvaro på Thasus just dött. Istället gör han sitt yttersta för att passa in på skeppet, och han verkar precis lika vilsen som vilken tonåring som helst, men när assistent Rand försvinner i tomma intet börjar besättningen ana oråd. Hur överlevde Evans egentligen? Hur kan han ha överlevt alldeles ensam på Thasus egentligen? Han hade inga förnödenheter, eller utbildning för att överleva under sådana förhållanden.
Where No Man Has Gone Before.
USS Enterprise anländer till en punkt inte långt från galaxens kant, och hittar katastroffilmer från rymdskeppet SS Valiant som tidigare besökt denna plats. När banden undersöks närmare, verkar det som om skeppet sprängt av sin egen kapten i samband med att de kommit i kontakt med en okänd energibarriär i anslutning till galaxens kant.

Medan besättningen söker igenom biblioteksfiler efter information angående ESP (utomsinnlig varseblivning), eller kort och gott psykiska krafter. Anländer USS Enterprise till galaxens kant utsätts även dom för en mystisk kraf,t som man också antagit påverkade SS Valiant. Kommendör Kirk märker snart en personlighetsförändring hos sin gamle vän örlogskapten Gary Mitchell, vars latenta psykiska förmågor tycks ha aktiverats och förstärkts av kraftfältet.

Han börjar uppvisa kraftfulla psykiska förmågor och vad händer med en människas sinne, när hon förstår sig besitta krafter större än vad någon annan människa någonsin haft. Problemen hopar sig när den nyanlände psykologen Dr. Elizabeth Dehner också uppvisar oanade krafter.
The Naked Time.
Planeten Psi 2000 är på väg att gå under, och USS Enterprise anländer för att hämta det forskningsteam som studerat planeten. När Spock och Joe Tormolen transporterats ner till forskningsstationen upptäcker dom att hela gruppen i forskningspersonal avlidit, när miljökontrollsenheten slagits av. Till att döma av vad de gjorde när de dog, drar Spock slutsatsen att många av dem varit vansinniga när dom dog, medan andra verkar ha tagit livet av sig. I anslutning till att Tormolen försöker begå självmord, börjar andra i besättningen bete sig onormalt. Bland andra Spock, som låser in sig i ett tomt rum där han börjar gråta okontrollerat.
The Enemy Within.
USS Enterprise ligger i omloppsbana runt planeten Alfa 177. En av teknikerna, en man vid namn Fischer skadar sig på planeten, och Kommendör Kirk skickar upp honom till skeppet för att låta doktor McCoy undersöka skadan. Transportören påverkas dock av de små mängder malm som fanns på Fischers kläder. Den undersöks och Scotty kan inte finna något fel på den, så Kirk strålas upp kort därefter. När han lämnar rummet tillsammans med officerarna, materialiseras en annan person på transportörplattan.

Vad som hänt med kaptenen blir uppenbart när ett djur transporteras upp från ytan. Djuret delas upp i två, en illvillig och en lugn och timid. Besättningen tvingas in i en kapplöpning mot klockan, då dom försöker reparera transportören. Detta eftersom resten av teamet Kirk hade med sig ner på Alfa 177, är fast på planeten utan utrustning att klara den kommande nattkylan.
Mudd's Women.
USS Enterprise skyndar till ett okänt skepp som håller på att sprängas, som följd av de skador skeppet ådragit sig under färd genom ett asteroidbälte. All personal som fanns ombord på skeppet transporteras över till Enterprise. Det är fyra personer. En ohederlig kanalje vid namn Harry Mudd, och tre mycket vackra kvinnor vid namn Ruth Bonaventure, Eve McHuron och Magda Kovacs. Mudd påstår att han ska transportera dessa tre kvinnorna till en gruva, där de ska gifta sig med några av arbetarna. Kommendör Kirk anar oråd men tvingas transportera de fyra gästerna till gruvan, eftersom Enterprise gjort slut på sitt dilithium när de försökte hinna fram till skeppet innan det sprängdes.
What Are Little Girls Made Of?.
USS Enterprise lägger sig i omloppsbana runt den extremt ogästvänliga planeten Exo III, för att söka efter ex-biologen Dr. Roger Korby som blivit känd som "den arkeologiska medicinens Pasteur". Christine Chapel ar förlovad med Korby.

Skeppet får dock kontakt med Korby på planeten men endast Kirk och Chapel tillåts att transportera ned, och träffa honom. Dom upptäcker att doktor Korby bor i en underjordisk grotta, byggd av några som tydligen kallas "Dom Gamla". Fler överraskningar följer därefter. Tydligen har Korby byggt ett stort antal olika androider nere i grottsystemet. Vad är hans syfte med dessa androider, och varför känner inte Korbys förste adjutant Dr. Brown igen Chapel? När dom senast träffades var dom goda vänner.
Miri.
USS Enterprise svarar på en gammal typ av nödsignal, och när de kommer fram till planeten som är signalens källa, visar det sig att den är en nästintill identisk kopia av 1960-talets Jorden. Man transporterar ner en grupp för att undersöka vad som hänt, och upptäcker att planetens invånare ca 300 år tidigare utfört ett experiment, med syfte till att förlänga sina liv.

Experimenten ledde istället till ett dödligt virus, som påverkade invånarna olika beroende på hur gamla dom var. Barnens naturliga åldringsprocess saktades ner, och vuxna åldrades snabbt till en punkt då dom blev sinnessjuka och dog. Detta innebär att teamet på planeten inte kan återvända till skeppet, utan att smitta resten av besättningen.
Dagger of the Mind.
Doktor Simon van Gelder är en av den psykiatriska personalen, på fängelsekolonin Tantalus. Han kommer ombord på USS Enterprise och uppvisar symptom på galenskap, och har ett maniskt beteende. Tantaluskolonin har ett utmärkt rykte om sig att vara bra på att rehabilitera brottslingar, men när Gelder dök upp börjar doktor McCoy misstänka att något inte stod rätt till på kolonin. Han övertalar Kirk att transportera sig ner till kolonin, för att undersöka saken närmare. När gruppen strålat ner upptäcker de att fängelsedirektören utvecklat en ny typ av teknologi, som han använder i sina behandlingar. Han kallar den nervneutraliserare.
The Corbomite Maneuver.
USS Enterprise och hennes besättning är i färd med att kartlägga en del av rymden, som hittills varit okänd för federationen. Dom börjar misstänka att området innehåller intelligenta varelser, när de stöter på en rymdboj. Bojen uppmanar dem att lämna området, och blockerar vägen för skeppet. När Kirk ger order om att bojen ska förstöras anländer ett okänt skepp, med namnet ISS Fesarius. Samtidigt som Enterprise fångas in uppenbarar sig en varelse, med ett skrämmande yttre på skärmen. Varelsen kallar sig Balok och deklarerar att USS Enterprise har begått brott och kommer att förstöras.
The Menagerie.
USS Enterprise avviker från sin tänkta kurs för att svara på ett anrop från stjärnbas 11. Mannen som sänt signalen är skeppets förre kommendör Christopher Pike, och när besättningen anländer till basen upptäcker dom att Pike skadats allvarligt av deltastrålning. Skadorna är så omfattande att han tvingas att spendera sin tid i en rullstol. Enda sättet han har att kommunicera på, är genom en indikator på stolen som endast kan svara ja eller nej.

Utan Kirks vetskap kidnappar Spock, Pike och när Kirk får reda på detta har vulcanen redan låst instrumenten på kurs mot planeten Talos IV. En planet som inte får beträdas enligt federationens lag. Straffet för detta brott är döden.

En rättslig prövning startar där Spock måste försöka rentvå sig själv.
The Menagerie, Del 2.
Spocks krigsrätt där han fortsätter att rättfärdiga bortförandet av Pike, stölden av Enterprise, och varför han lagt in en kurs mot en planet som förklarats förbjuden av Stjärnflottan.
The Conscience of the King.
För 22 år sedan beordrade Tarsus IVs guvernör Kodos, att halva befolkningen skulle avrättas på grund av en svältkatastrof. När Enterprise kontaktas av en doktor vid namn Thomas Leighton, avslöjar han för Kirk att en skådespelare vid ett kringresande teatersällskap, i själva verket är Kodos. Dom enda överlevande som faktiskt har sett Kodos är Leighton, kapten Kevin Riley och en ung James Kirk. När Leighton mördas, bestämmer sig Kirk för att undersöka Karidian närmare.
Balance of Terror.
Mitt under en bröllopsceremoni ombord på Enterprise, kommer ett larm om att ett romulanskt skepp har utplånat en av federationens utposter vid den neutrala zonen. Vid närmare undersökning framgår att ytterligare tre utposter angripits. Enterprise tar upp jakten på det romulanska skeppet, vilket visar sig bli lättare sagt än gjort då den skyddas av ett kamouflage som gör skeppet osynligt.
Shore Leave.
Doktor McCoy leder en grupp ur besättningen som transporteras ner till en outforskad planet, för att se om den kan tjäna som plats för landpermission för den hårt ansatta besättningen. Väl nere på planetytan får McCoy syn på en talande vit kanin, som skyndar förbi. Kort därefter dyker en liten flicka upp och undrar var kaninen tagit vägen. När James Kirk kommer ner för att undersöka McCoys konstiga påståenden, stöter han på sin gamla rival från tiden som kadett på stjärnflottans akademi, och han ser inte ut att ha åldrats en dag.
The Galileo Seven.
Spock leder en grupp ur besättningen, vars uppdrag är att undersöka en kvasar. På väg till fenomenet dras skytteln de färdas i ur kurs, och Spock tvingas kraschlanda skytteln på Taurus II som bebos av en jättelik och aggressiv humanoid ras.

Samtidigt som konflikter uppstår mellan skyttelns besättningsmedlemmar, får Kirk problem när Kommissionär Ferris kräver att Enterprise ska avbryta sökandet för att leverera medicinska förnödenheter till Makus III där en svår pestepidemi härjar.
The Squire of Gothos.
På väg till kolonin Beta 6 med förnödenheter, stöter USS Enterprise på en outforskad planet vars närvaro inte kan förklaras. När Kirk och Sulu försvinner, skickas McCoy och geofysikern Karl Jaeger ned till planeten för att leta efter dem. På planeten träffar de Trelane, en varelse med parapsykologiska krafter och ett ohämmat intresse för jordens militära historia.
Arena.
När ett okänt skepp förstör en bas på Cestus III, tar federationsskeppet Enterprise och dess besättning upp jakten. I en outforskad del av rymden, fångas de båda skeppen av en ras som kallar sig metroner. Metronerna anklagar dem för att ha inkräktat på deras del av rymden, och transporterar ner Kirk och kaptenen på det okända skeppet till en asteroid. Där tvingas dom utkämpa en strid med en hög insats. Vinnaren får fri lejd därifrån, medan förloraren och dess skepp utplånas.
Tomorrow is Yesterday.
Mot slutet av 1960-talet får amerikanska flygvapnet plötsligt larm om ett oidentifierat flygande föremål, som dykt upp från ingenstans. Långt uppe på himlen avtecknar sig en för oss välbekant siluett, USS Enterprise. Ett jaktplan skickas upp för att om möjligt neutralisera, och tvinga ned föremålet.
Court Martial.
När Enterprise lägger till vid Stjärnbas 11 för reparationer, hamnar plötsligt Kapten Kirk inför rätta. Han anklagas för att orsakat Örlogskapten Ben Finneys död, under en jonstorm och blir chockad när det är Spock som lägger fram det mest graverande beviset. Läget kompliceras ytterligare för Kirk, när det visar sig att hans gamla flickvän Areel Shaw är utsedd till åklagare i målet.
The Return of the Archons.
Federationsskeppet USS Enterprise skickas iväg för att undersöka vad som egentligen hände med USS Archon när det försvann för hundra år sedan, vid en planet som fått namnet Beta III. Dom kommer till en planet där befolkningen är ovanligt lugna, nästintill frånkopplade från verkligheten, och finner snart bevis för att flera av Archons besättning faktiskt har bosatt sig på planeten. När dom beslutar sig för att undersöka saken närmare, om vad som hände hotas dom av en artificiell intelligens, ett hot som visar sig vara hårdare än de kunde ha väntat sig på en sådan i övrigt fridfull planet.
Space Seed.
Ett av historiens dittills olösta mysterier löses när kommendör Kirk med besättning, hittar ett mycket gammalt rymdskepp på drift genom rymden. Det är så gammalt att det inte har någon warpmotor, och eftersom interstellära resor tog sådan lång tid utan warpdrift försattes alla passagerare och besättningen i djup hibernering under resorna.

Rymdkeppet har namnet SS Botany Bay, och ombord på det skeppet finns ett flertal människor i stasis. En av dessa människor i stasis är Khan Noonien Singh. Han var en av dom stora ledarna under det som i historien referats till som genkrigen. Ett krig där Singh ledde genetiskt manipulerade och förädlade människor, i ett utrotningskrig mot de icke förädlade.
A Taste of Armageddon.
Rymdskeppet Enterprise får order att transportera en ambassadör till planeten Eminiar VII. Denna planet har varit i krig med sin grannplanet Vendikar, i över 500 år. Trots det syns inga tecken på att Eminiar skulle vara en krigshärjad planet. De styrande på de båda planeterna har nämligen arbetat fram ett system, där datorer simulerar alla slag och när en träff registreras går de som anses ha dött självmant in i en avrättningskammare. När Kirk strålar ned till planeten, får han veta att hela hans skepp har förklarats vara offer av datorsystemet och därmed måste skeppet sprängas och besättningen avrättas.
This Side of Paradise.
När federationsskeppet USS Enterprise anländer till kolonin på Omicron Ceti 3, upptäcker man till sin förvåning att kolonisterna är vid liv. Planeten har nämligen utsatts för dödliga doser av Bertholdstrålning under tre års tid, vilket borde lämna planeten öde och livlös. Istället frodas kolonin och Spock transporterar ner till planeten, för att lösa mysteriet. Väl nere på kolonin träffar han botanisten Leila Kalomi, som han arbetade tillsammans med för 6 år sedan.

Hon hade romantiska intressen för den vulcanske mannen, men hennes försök till att inleda ett förhållande visade sig fruktlösa. Känslor för henne blossar dock upp, efter det att han sprayats ned av sporer från en blomma i den lokala floran. Han får inte bara känslor för den vackra botanisten, utan han upplever även andra känslor som frid, harmoni och en outtröttlig lust att stanna på Omicron Ceti 3.
The Devil in the Dark.
USS Enterprise anländer till Janus 6 och dess gruvkoloni. Dom har beordrats dit, för att undersöka ryktena angående en monsterliknande varelse som mördat gruvarbetare och förstört utrustning som är viktig för att gruvdriften ska kunna fortsätta.

Gruvarbetarna vill ha hjälp med att döda varelsen så snart som möjligt, och det dröjer inte länge efter att teamet kommit till gruvorna så försvinner en reaktorpump som är en vital del i det livsuppehållande systemet på planeten. Spock blir då övertygad om att varelsen som finns i tunnlarna, inte är ett sinneslöst monster utan en intelligent varelse.
Errand of Mercy.
Federationens relationer med klingon är minst sagt spända, när Kirk skickas till planeten Organia för att förhandla fram ett avtal att sätta upp en bas i deras område. Man är orolig för att organiernas primitiva kultur inte ska kunna stå upp mot klingonerna, om dom går till angrepp.

Organierna däremot är helt lugna, och och verkar inte se den annalkande faran. När klingonerna anländer och intar planeten utan motstånd, inser Kirk att dom måste lära de ovilliga organierna att slå tillbaka.
The Alternative Factor.
USS Enterprise befinner sig vid en järn- och silikonbaserad planet, för att undersöka den tidigare outforskade planeten. Plötsligt tar allt i sensorernas omnejd en kort paus, och besättningen gör tolkningen att universum är på gränsen till att för evigt försvinna. Samtidigt dyker en man upp på planeten, där det tidigare inte fanns något liv.

Mannen, som är en vetenskapsman från en okänd art, heter Lazarus som berättar att han förföljs av ett monster som redan förstört hela hans värld. Snart upptäcker Spock att det finns en reva i universumet, en reva som kan förinta hela vårt universum.
The City on the Edge of Forever.
Doktor McCoy råkar få i sig en allt för hög dos av medicinen cordrazin, överdosen gör honom hyperaktiv och galen och han rymmer från skeppet ner till den närliggande planeten. Där upptäcker han en portal till mänsklighetens historia, och springer genom den. Kirk och Spock, som följt efter honom ner till planeten, tar kontakt med Enterprise som inte längre svarar på anrop.

Det verkar som om det inte finn kvar där längre, och den enda möjliga förklaringen till detta är att McCoy, genom att färdas till en historisk tidpunkt, avsiktligt eller oavsiktligt har ändrat historien. Dom bestämmer sig för att lokalisera McCoy, och hindra honom från att göra ett oåterkalleligt misstag.
Operation -- Annihilate!.
En mystisk våg av galenskap har drabbat en del av galaxen, och det konstateras att Deneva ligger i dess väg. Enterprise upptäcker ett rymdskepp som far i riktning mot Denevakolonin, och skyndar sig för att nå skeppet i tid. Skeppet exploderar när det far rakt in i Denevasystemets stjärna. När Kirk och några utvalda ur besättningen strålar ner till planeten, blir dom angripna på en gång av kolonister som samtidigt säger till dem att dom inte vill skada dem. Kolonisterna övermannas men den övriga kolonin verkar spökligt tom. Snart börjar dom finna kroppar.
 
2008 Scifi-Info.nu
STaRGaTE UNIVERSE l Babylon 5 l Star Trek