.Säsong 1.


 Serenity
Efter en tillbakablick till Zoe och Mals dagar i kriget för sex år sedan, hoppar vi tillbaka till nutiden där besättningen ombord på Serenity som håller på med en bärgning med ett övergivet skepp. Dom blir tvungna att fly med lasten, när Alliansen dyker upp. Deras polare Badger vägrar att köpa lasten, så ger sig ut till världarna ute vid gränsområdet efter att de plockat upp tre passagerare: Book, Simon och Dobson.

På väg ut är det någon som skickar iväg en signal till Alliansen, och det visar sig vara Dobson, som arbetar som hemlig agent och arresterar Simon men är lika glad att få plocka in resten av besättningen också. Han skjuter sedan Kaylee innan han blir fast, och Simon tvingar Mal att i utbyte mot hans läkartjänster. När Mal undersöker Simons last, hittar han en naken kvinna.

Gäststjärnor: Carlos Jacott (Lawrence Dobson) Mark Sheppard (Badger) Andy Umberger (Kapten på Dortmunder) Philip Sternberg () Eddie Adams () Colin Patrick Lynch (Radiotelegrafist) Bonnie Bartlett (Patience)
Story: Joss Whedon, Regissör: Joss Whedon.

 Serenity del 2
Den nakna kvinnan är Simons syster River, hon är en av regeringens försökspersoner som han hjälpt fly. Efter att ha undvikit ett fruktat rymdskepp som för bort människor, försöker Mal att få till ett avtal med Patience, som är en gammal "vän" men misstänker att det kan vara en fälla.

Patience försöker att ordna ett bakhåll, men teamet kommer undan precis när Bortförarna återvänder och de Federala agenterna blir fria. Mal skjuter ihjäl en agent och Wash, lyckas att undkomma Bortförarna. Mal beslutar sen att ta sig an alla tre kvarvarande passagerarna på heltid.

Gäststjärnor: Carlos Jacott (Lawrence Dobson) Mark Sheppard (Badger) Andy Umberger (Kapten på Dortmunder) Philip Sternberg () Eddie Adams () Colin Patrick Lynch (Radiotelegrafist) Bonnie Bartlett (Patience)
Story: Joss Whedon, Regissör: Joss Whedon.

 The Train Job
Serenity fortsätter sin resa genom rymden, för att utföra olagliga skeppningar tvärs över stjärnsystemet, som är under kontroll av Alliansen. En mäktig och skräckinjagande gangster vid namn Adelei Niska, kräver att besättningen på Serenity ska utföra ett tågrån. Tåget de ska angripa har en last med medicinska förråd till ett samhälle, och Reynolds och Zoe fängslas som misstänkta för dådet.

De släpps fria med hjälp från Inara, och inser att de blivit lurade och försöker att lämna tillbaka pengarna till Niskas. Hans hantlangare blir inte speciellt glad åt detta, men Nelson "övertalar" näste snubbe att ta med sig pengarna till deras boss. Under tiden börjar två män med blåa händer, att närma sig River.

Gäststjärnor: Gregg Henry (Bourne) Tom Towles (Lund) Andrew Bryniarski (Crow) Michael Fairman (Niska) Jeff Ricketts (Blue-Hand Man #1) Mark Sheppard (Badger)
Story: Joss Whedon & Tim Minear, Regissör: Joss Whedon.

 Bushwhacked
Under ett bärgningsuppdrag ombord på ett drivande koloniskepp, hittar besättningen från Serentiy tecken på att besättningen dödats av de kannibalistiska Reavers. Dom hittar även en överlevande, men sakerna blir värre när ett skepp från Alliansen, dyker upp för att leta efter ett ospecificerat Firefly-klass skepp.

Med ett syskonpar som är fripassagerare och för att hämta dem. Dom gömmer Simon och River och avleder Allianskaptenens frågor, men den som överlevt ombord på koloniskeppet har blivit galen av sitt möte med Reavers, och startar blodigt härjningståg. Mel räddar kaptenen, som till slut låter dem ge sig av.

Gäststjärnor: Doug Savant (Allianskapten Harken) Branden Morgan (Överlevande)
Story: Tim Minear, Regissör: Tim Minear.

 Shindig
På planeten Persephone kontaktar besättningen sin gamla "vän" Badger, den skoningslöse brottslorden för att transportera lite gods åt en lokal lord. Medan man håller på att arrangera ett transportjobb med lorden, försvarar Mal hennes ära när hennes nuvarande kund förolämpar henne.

Enligt lokala seder utmanar han hennes träff oavsiktligt, Atherton Wing till en duell. Inara blir då tvingad att lära Mal hur han använder ett svärd, medan Badger tar resten av Serenitys besättning som gisslan. För att hindra dem från att blanda sig i, och förstöra Badgers anseende. Tack vare en distraktion av Inara, lyckas Mal att vinna. Han skonar Atherton, och får jobbet. Att frakta kor.

Gäststjärnor: Mark Sheppard (Badger) Edward Atterton (Atherton Wing) Larry Drake (Sir Warrick Harrow)
Manus: Tim Minear, Regissör: David Solomon.

 Safe
Serenity levererar sin boskap (från "Shindig"). Kaylee och Inara är ute och shoppar på en planet, och Kaylees svärmeri för Simon förs åter fram. Senare blir Book skjuten när en åskådare under besättningens boskapsuppgörelse. Olyckligtvis har Simon och River tillfångatagits av ett bergsfolk, som är i behov av en läkare för sitt samhälle. Book får till slut läkarhjälp, när Mal tar en chans och tar honom till en Alliansbas. Och när de får se Books identitetskort, får han omedelbart läkarvård.

Under tiden får Simon och River ett varmt välkomnande av samhället till en början, då de är i ett stort behov av hjälp. När River lyckas att få reda på saker genom att ta kontakt med en liten flicka vid namn Ruth telepatiskt, hon har inte talat sedan hennes mamma blev galen och försökte döda henne. Hon är anklagad för att vara en häxa. Stadsfolket försöker bränna henne vid bålet, men Simon lyckas med att stoppa dem, precis tillräckligt för att Mal och besättningen ska kunna komma och rädda dem.

Gäststjärnor: Isabella Hofmann (Mrs. Tam) William Converse-Roberts (Gabriel Tam) Scott Terra () John Thaddeus (Stark) Gary Werntz (Patron) Scott Terra (Ung Scott Tam)
Manus: Drew Z. Greenberg, Regissör:Michael Grossman.

 Our Mrs. Reynolds
Efter att ha avslutat ett jobb på en planet, blir Mal av misstag gift med Saffron. Som är en naiv ung kvinna, som gömmer sig ombord för att få vara med sin "make". Tafatthet och uppsluppenhet följer därpå, fram till att Saffron knockar Mal och Wash och ser till att skeppet tas av pirater, som låser det och förseglar skeppets kontroller.

Serenity ligger på en kurs mot ett verkstadsskepp, som är en farkost som förvandlar skepp till småplock via ett elektroniskt nät. Dom lyckas att skjuta ut skeppets bromsraketer på nätet, och hinner ikapp med Saffron.

Gäststjärnor: Christina Hendricks (Saffron) Benito Martinez (Boss) Erik Passoja (Bree) Jason Gray (Holder)
Manus: Joss Whedon, Regissör: Vondie Curtis-Hall.

 Jaynestown
Serenity landar på den misskötta kolonin Canton, där det visar sig att Jayne är en hjälte för att han lämnat en hel del pengar för några år sedan. Som han och hans partner Stitch, hade stulit från den lokale fredsdomaren. Men det hela hade varit oavsiktligt, men Jayne avvisar inte invånarnas uppmärksamhet. Under tiden dansar Kaylee och Simon, River skriver om Books bibel och Inara går till sängs med fredsdomarens son.

Fredsdomaren släpper ut Stitch för att få hämnd och tala om för folket vad som hände, men dom verkar inte bry sig och en av dem offrar sitt eget liv för att rädda Jayne. Ett offer som han har svårt att förstå, med hjälp från sonen lyckas de komma undan.

Gäststjärnor: Josef Cannon (Prod #2) Gregory Itzin (Fredsdomare Higgins) Daniel Bess (Mudder) Kevin Gage (Stitch Hessian)
Manus: Ben Edlund, Regissör: Marita Grabiak.

 Out of Gas
Avsnittet börjar med en skadad Mal som vandrar omkring på skeppet, gripen av yrsel. Efter att en motorexplosion, har Serenity förlorat sina nödvändiga livsuppehållande system. Övriga åtta i besättningen tar de två skyttlarna, med stannat kavar ombord för att kunna ta emot de som eventuellt svarar på deras nödsignal. Tillbaka till nutiden, Mal vandrar genom skeppet och får tillbakablickar från när han köpte Serenity, anställde Wash och Kaylee, fick Inara som passagerare. Och hur han spårades av Jayne, och rekryterade honom.

Ett bärgningsskepp anländer och erbjuder Mal de delar han behöver, men dess kapten skjuter honom innan han kör iväg dem och behåller delarna. Den svårt skadade Mal försöker att byta ut delarna, vilket lyckas, men han klarar inte av att skicka iväg signalen för att återkalla skyttlarna?

Gäststjärnor: Lyle Kanouse (Försäljare) Steven Flynn (Kapten) Ilia Volok (Marco)
Manus: Tim Minear, Regissör: David Solomon.

 Ariel
Besättningen besöker planeten Ariel, på grund av att Inara är tvungen att genomgå sin årliga Följerslagarundersökning. Besättningen erbjuds ett jobb av Simon: I utbyte mot stulen medicin, vill han att de få in honom på sjukhuset så att han kan använda en högteknologisk skanner för att kunna ställa diagnosen på River. Simon kommer upp med en plan - Kaylee och Wash söker igenom det lokala skrotupplaget, och hittar delar för att kunna skapa ett falskt akutfordon, så att de kan ta sig in på sjukhuset som sjukvårdare. Simon och River föreställer lik med hjälp av en drog som Simon har. Medan Mal och Zoe samlar ihop lite medicin, Jayne stannar hos River och Simon, som är ovetande om att han har tjallat på dem till Alliansen för en belöning.

Jayne skyndar Simon genom undersökningen och på väg ut, blir Jayne, Simon och River fängslade av Alliansen. Jayne blir förrådd av Alliansen och blir själv deras fånge. Dom lyckas att fly när Männen med Blå Händer anländer, och avrättar alla som haft kontakt med Tams skoningslöst. Mal och Zoe blir de som får rädda sina vänner, och Simon gillar inte att se Jayne fightas. Då han tror att han kunde ha räddat River och sig själv. Mal inser att Jayne läckt informationen angående Simon och River, till alliansen och slänger in henne i en luftsluss. Hon erkänner att hon gjort det, och Mal beslutar att låta det vara.

Gäststjärnor: Blake Robbins (Agent McGinnis) Jeff Ricketts (Man med Blå Hand #1) Dennis Cockrum (Man med Blå Hand #2) Tom Virtue (Läkare)
Manus: Jose Molina, Regissör: Allan Kroeker.

 War Stories
Avundsjuk på Zoes förhållande med Mal, gör att Wash insisterar (med hjälp av lite planering) att han och Mal ska gå och sälja lite mediciner som man stulit från Alliansen. Mitt under deras förhandlingar blir Mal och Wash kidnappade av några som jobbar för gangsterbossen Niska, som vill ha hämnd på Mal för deras bortschabblade tågrån. Han torterar Mal och Wash tills Zoe dyker upp och erbjuder honom pengar i utbyte mot fångarna. Niska svarar att pengarna endast räcker för en person, och Zoe väljer Wash.

Wash förstår att Mal motarbetat honom medan de torterades, var det som höll honom vid liv. Detta inspirerar honom till att göra allt han kan för att hjälpa Zoe, rädda Mal från Niska. Resten av besättningen hjälper också till med att rädda kaptenen. Samtidigt utökar Inara sina tjänster till en rådsmedlem. Till besättningens överraskning, är det en kvinna. Och Simon fortsätter att behandla River med medicine som han stulit, men hon lider av tillfälliga återfall så väl som att hon visar upp en böjelse för blindskjutning.

Gäststjärnor: Michael Fairman (Niska) Katherine Kendall (Rådsherre) Rolando Molina (Svarta Börsenkund)
Manus: Cheryl Cain, Regissör: James A. Contner.

 Trash
Saffron (från "Our Mrs. Reynolds") är tillbaka efter att Mal avbryter sitt nuvarande engagemang, övertalar hon honom och resten av besättningen att hjälpa till med det "perfekta brottet" som inte är det. Brottet: gå till Bellerophon och stjäla en brottslings prototyp laservapen från hans samling. Planen: Saffron och Mal smyger in och slänger vapnet i soporna, och Serenitys besättning tar det från avfallshanteringssystemet.

Men detta är ju Saffron, och det visar sig att hon är gift med skurken Durran, och hon planerar att spela dubbelspel med Mal. Men allt går inte som planerat och Saffron lämnar Mal strandsatt i öknen naken. Lyckligtvis har Mal och Inara förutsett förräderiet och ordnat så att Inara tar vapnet, och lämnar Saffron efter sig, och räddar Mal.

Under tiden har Simon kommit på att Jayne förrådde dem (i "Ariel"), och de två har ett högljutt samtal.

Gäststjärnor: Blake Robbins (Agent McGinnis) Franc Ross (Monte Reynolds) Christina Hendricks (Saffron) Dwier Brown ()
Manus: Brent Matthews, Regissör: Tom Wright.

 The Message
Tracey som är en gammal stridskamrat till Mal och Zoe, skickar sitt eget lik till dem med posten. Han lämnar även ett meddelande, där han ber dem att leverera hans kropp till hans familj. Några män som påstår at de tillhör alliansen, är ute efter kroppen kommer och kräver att dom överlämnar den till dem. Besättningen kan inte finna någonting på kroppen, men när de förbereder sig att öppna det, blir Tracey levande igen. Han förklarar för dem att han smugglar, superorgan i sin egen kropp.

Dom flyr till planeten med männen i hälarna, och till slut går de med på att överlämna Tracey. Men han upptäcker deras plan, och försöker ge sig av med Kaylee som gisslan. Dom skjuter ner honom, och Mal avslöjar att de tänkt skicka iväg officeren eftersom han befinner sig utanför sitt rättskipningsområde och på ett personligt uppdrag utan någon maktbefogenhet. Tracey dör och dom levererar hans kropp.

Gäststjärnor: Jonathan M. Woodward (Tracey) Richard Burgi (Löjtnant Womack)
Manus: Joss Whedon & Tim Minear, Regissör: Tim Minear.

 Heart of Gold
Besättningen ombord på Serenity kan vänta sig en eldstrid när en av Inaras kollegor som följeslagerska, ber om deras hjälp. Dom får då försvara en bordell, från en revolverman som gjort en prostituerad gravid. Nu är han ute efter att hämta barnet; medan Mal faller för bordellens madam.

Gäststjärnor: Melinda Clarke (Nandi) Fredric Lehne (Ranse Burgess) Kimberly McCollough ()
Manus: Brent Matthews, Regissör: Tom Wright.

 Objects in Space
När River får tag på ett laddat vapen, börjar besättningen att tro att hon aldrig kommer att kunna hämta sig. Avbryts deras diskussion av ankomsten av prisjägaren Early, som smyger ombord på skeppet och slår ut eller låser in besättningen, och tvingar Simon under hot att ta honom till River. River pratar med honom, så vitt man kan se har hon tagit över skeppet.

Hon försöker vinna tid, endast för att upptäcka att hon befinner sig ombord på Earlys skepp. Hon säger sedan besättningen varit villig att överlämna henne, är det bästa för henne att följa med Early. Men när han lämnar henne, har Mal blivit styrd till honom av River, och sparkar ut honom i rymden.

Gäststjärnor: Richard Brooks (Jubal Early)
Manus: Joss Whedon, Regissör: Joss Whedon.

 Serenity 2005
River Tam och hennes bror Simon håller sig gömda från den diktatoriska regering, som experimenterade med Rivers hjärna, ombord som rymdfraktaren Serenity. Styrd av en otursförföljd, soldat utan förtröstan. Besättningen ombord på Serenity är tvungna att ta vilka jobb som helst, vare sig de är lagliga eller inte samtidigt som dom måste hålla sig undan Alliansen, och hålla Tams i säkerhet.

Men när saker och ting hamnar ur kontroll med den sanna omfattningen av Rivers krafter, skickar Alliansen iväg en ny agent för att försäkra sig om vad River vet om, inte kommer ut. Hur ska besättningen på Serenity behandla detta nya hot? Och vad exakt är det som River vet, som agenten är villig att döda för?

Gäststjärnor: Chiwetel Ejiofor - Alliansagenten, David Krumholtz - Mr. Universum, Michael Hitchcock - Dr. Mathias, Sarah Paulson - Dr. Caron, Yan Feldman - Mingo, Rafael Feldman - Fanty
Manus: Joss Whedon, Regissör: Joss Whedon.

         

..

Gateblog

Här hittar ni recensioner, och nyheter rörande denna underbara värld, av science fiction m.m. Lite då och då har vi utlottningar av filmer.

Kategorier :

  • Hem
  • Säsong 1

LÄNKAR