Tillbaka..

John Crichtons Noteringar
  Det här är John Crichton. Jag tänkte att skulle börja föra en informell logg om en del av de saker jag sett här ute... utomjordisk teknologi, underliga fenomen, alla häftiga saker. Boy, om jag önskade att jag fått med mig en kamera.

(Men det hade inte gjort någon skillnad, då jag inte stött på något 1-timmes fotolabb ännu.) Bara ett påpekande: i min junior kemilåda fanns det inte några färger och penslar. Så mina teckningar är lite råa, du vet orsaken till detta nu.
Aeryn & Rygels Kroppar
Jag måste få berätta hur det att byta kropp med både Aeryn och Rygel.  Out Of Their Minds.
Okay, så när jag blivit publicerad i International Journal of Intergalaktisk Vetenskap, kommer jag nog att få redigera dom här sektionerna lite grann, men nu måste jag berätta om hur härligt det var att få vara inuti Aeryn.

Oh, inte på det sättet, kom igen nu. Ge mig lite tilltro. Jag är inte den som kysser för att sedan berätta det för alla - och inte när jag tror att jag troligen kommer att åka dit, i alla fall.

Du förstår, dom här utomjordingarna anföll oss, men Moya använde försvarsskärmen som vi hade plockat från Zelbinion. På något sätt gjorde kombinationen av energistrålen och skärmen att en bisarr fysisk reaktion startade, och *poof* i nästa ögonblick vet jag att jag var i AERYNS kropp! Jag menar, liksom, mitt medvetande var där, eller någonting. Och hon är i Rygels, och - äckligt - Rygel är i min. BOY det var konstigt. Men, Aeryns kropp, man, låt mig berätta för dig, jag trodde att den där saken var kul från UTSIDAN. Jag kommer inte ens att beskriva hur bröst känns som, jag menar att HA bröst känns som... Det räcker med att säga att om jag fick behålla Aeryns kropp så skulle jag nog inte lämna mitt rum igen.

Naturligtvis, så träffar den där strålen igen, inte sant, och det är hejdå bröst. Den här gången när jag till slut blir medveten om min omgivning, är jag liten svävande och grön. Och nu, efter att ha spenderat alldeles för många timmar inuti Spanky, har jag kommit till den slutledningen att han till och med är äckligare än jag trott. Allting bubblar eller gurglar eller spyr ut osunda dofter och hela erfarenheten är mycket som att gå omkring i en kloak. Och dom där pyttesmå armarna och benen är praktiskt taget oanvändbara. Det gör att jag känner någonting som liknar sympati för den lille killen, fast - om jag hade varit fast i 600 cykler i *det*, hade nog jag också varit en gnällig skitstövel.

Till sist var det skönt att bli mig själv igen, men ögonflirtandet med Aeryn kommer aldrig att bli detsamma nu efter att jag har gått omkring därinne. Vilken pina att jag fick se hur kul det var, och nu när man måste hålla händerna borta. Du förstår, Aeryn och jag borde verkligen sätta oss ner och prata om det.
Aurorastolen
Men ändå, när det handlar om smärta och lidande så måste man ge priset till Scorpius och hans lilla Aurora Stol. Nerve, The Hidden Memory, Into The Lion's Den, Part 2.
  Jag har lärt mig en tuff lektion sedan jag får min post eftersänd till en galax långt, långt bort, och det är att folk i de Icke Kartlagda Territorierna inte har några samvetskval över att frell med din hjärna. Maldis rörde igenom mitt huvud som om det var en säck Julklappar. Nästa gång var det en hel skeppslast av psykotiska Delvianer, som kom för att få mig att tro att jag förlorat min svårvunna ungkarlsstatus. Sedan var det ett hög-IQ virus som förvandlade Moya till en John Carpenter film. Och yeah, hur kan jag glömma den där mystiska gruppen som kallades för De Forntida -- dom plockade inte bara ut innehållet ur skallen och byggde en hel värld av det, dom förde även in extra prylar som inte fanns där till att börja med. Jösses, tack.

Men ändå, när det handlar om smärta och lidande så måste man ge priset till Scorpius och hans lilla Aurorastol. Jämfört med den, så är dom där andra Jedi Sinnestricken för barn. När Scorpy spänt fast mig i sin minnesskalare och började med att slita saker ut ur min hjärna, så kändes processen som mental misshandel. Trots den otroliga smärtan, lyckades jag på något sätt att hålla tillbaka en grej, tillräckligt länge för att låta Scorpy gissa och ge Gilina tid för att fundera ut ett sätt att få ut mig. Och det som hon gjorde fick verkligen Crais' uppmärksamhet! Men hur gjorde hon det? Hon är en Tech, så stolen måste vara vetenskap, inte magi. Min bästa gissning är att de där kontakterna som satt på huvudet aktiverade varenda en av mina neuralbanor, en efter en, och tog fram varenda minne som jag någonsin skapat -- en process som gav en riktig kick av det. Ungefär som att ha alla hårdrocksgrupper spela i skallen samtidigt, med högsta volym långt efter elva.

Den mänskliga hjärnan är full med minnen; det behövs en hel del sortering för att hitta de bra grejerna. Så stolen måste ha ett slags mental sökmaskin, som kryper genom varje hyperlänkat hörn i min vrålande hjärna, även till gömda "förteckningar" som jag inte ens visste att jag hade. För att komma åt godsakerna, måste Scorpy ha motsvarande av nyckelord inbyggt. Maskhål finns där med all säkerhet, troligen hemligt också. Säkert inte solsalong eller halstablett.

Nu tror jag att huvuddelen av maskinen är helgad till att samla dessa mönster till bilder. Det finns en teori som säger att våra minnen inte är som små självständiga filmer utan istället är gjorda av objektkluster, heuristiska manus och andra hemlösa stycken, som ord, lukter och smaker. Så i mitt huvud har jag ett litet kluster som står för "Crais" och ett annan som står för mig, och manus som representerar gå, prata och sånt. Aurorastolen tar dessa bitar och och sätter ihop dem till filmer som visas på en rund skärm. Vilket, när jag tänker på det, är orsaken till att jag kunde se mig själv i dem. Jag hade ingen aning om hur söta Aeryn och jag var tillsammans.

Gilina, välsigna hennes hjärta, var definitivt säker med hårdvaran så att när jag tog fram minnet av vår kyss som hon sa till mig att göra, så utlöstes en förutbestämd scen hon hade lagt in i stolen. Detta manus kringgick mina minnen och spelade upp en scen designad till att tvinga Crais till att ta sin omgång på den heta stolen. Jag undrar hur han gillade sin åktur i "Det Här Är Ditt Liv" smärt omgång.
Budongs
Är jättestora, varelser som lever i rymden. Home On The Remains, Green-Eyed Monster.
Budongs är gigantiska, varelser som lever i rymden. Dom är mycket större än Leviathaner och inte alls lika trevliga. Den som Talyn stötte på höll på att beta sten och isbitar i en planets ringar. Men det var endast för att bibehålla sin flickaktiga figur: Vad den verkligen var i behov av var en pikant godbit övertäckt med elektromagnetisk sirap, det vill säga Talyn.

Jag vet inte riktigt varför Budongs ivriga begär på E.M. källor när det verkar som om vanliga gamla stenar kan ge dem tillräckligt med näring. (När vi ändå är inne på det ämnet, jag är inte säker på varför jag längtar efter pommes frites när matkuberna tydligen ger mig tillräckligt med näring.)

Det kan ha att göra med den stora rollen som elektromagnetism spelar i en Budongs interna anatomi. Medan min kropp använder sig av en serie sammandragande muskler, som används för att trycka ner maten genom min matstrupe till min mage, en Budong har en kraftfull elektromagnetisk ström som utför en liknande funktion. Istället för att använda sig av sura matsmältningsvätskor, genererar den på något sätt tillräcklig med hetta för att omvandla allt den än sväljer till vätskeform. Till och med ett Leviathan - Fredsbevararhybrid vapenskepp.

Med tanke på deras aptit, är det tur att levande budongs är sällsynta. Inte för att jag hade en speciellt mycket roligare tid inne i en död som jag hade i den levande. När en budong dör, blir dess ben en källa med värdefulla nogeltikristaller. Gruvarbetare bygger upp läger i det ruttnande kadavret för att söka efter ådror med dessa kristaller.

I sann Vildavästernstil, styrdes lägret vi besökte av den största, tuffaste gruvarbetaren. Våld och spel fanns överallt, och då dessa kristaller var den enda valutan, så visste man aldrig vilken av dessa gruvarbetare som plötsligt skulle finna den stora rikedomen.

Om detta inte skulle vara tillräckligt intressant, var det ruttnande budongköttet giftigt. Det finns ett rovdjur inuti kadavret som kallas för Keedva, vilka är brutala fyrbenta köttätare som levde på gruvarbetarna och Mänskliga astronauter utan åtskiljning. Jag har inte en aning om hur dessa Keedva kom till budong kadavren till att börja med.

Det var kanske de första gruvarbetarna som förde dit dem och att dom sedan blev vilda. Eller kanske är det evolutionen som är denna bisarra process som den är, Keedva är ett slags naturligt förekommande budongparasit. Jag kommer nog aldrig att få veta det med säkerhet, på grund av att jag inte kommer att utföra någon uttömmande vetenskaplig kartläggning av Keedvas närvaro inuti ruttnande budonger ... trots att det skulle ha blivit en jäkla doktorsavhandling om någon annan vore intresserad.
Kommandoskepp
På ett sätt är Moderskeppen den yttre rymdens motsvarighet till hangarfartyg på Jorden: Premiere, PK Tech Girl, Bone To Be Wild, Losing Time, Incubator, Into the Lion's Den, Del 1: &  Del 2:.
På ett sätt är Moderskeppen den yttre rymdens motsvarighet till hangarfartyg på Jorden: Det är de största skeppen i Fredsbevararnas flotta (som jag känner till), dom bär en massa mindre skepp och agerar som en mobil plattform för att starta attacker; dessa har stora besättningar som är komponerade av soldater, tekniker och piloter; och dom har tillräckligt med (diverse) faciliteter för att tävla med din genomsnittsstad.

Det finns en del olikheter, naturligtvis. Ett, Dessa Moderskepp kan vara mer än endast krigsskepp; Scorpius använde sitt som en mobil maskhålsforskningsstation. En annan sak, ombord på dessa skepp. Om detta låter som om Kommendör Picard har befälet, låt mig betona att de endast är barn kroppsligen. Mentalt har dom redan formats till krigare bortförda från sina kärleksfulla föräldrar och tränade som soldater sedan födseln. Enligt Aeryn är det inte så illa som det låter. Hon kände det som om hela den 50,000 man starka besättningen var hennes familj (även när dom straffade henne för tecken för svaghet). Det är hennes story. Personligen kan jag inte tänka mig att påbörja träningsläger två sekunder efter att jag lämnat livmodern, men det är kanske bara jag.

En cool aspekt angående det skepp som vi besökte var dess simulerade planetmiljöer. En av dessa var en park, komplett med grönt gräs, blått vatten och med skeppets metalltak högt ovanför. Dom berättade för mig att dessa omgivningar är gjorda för träning, men jag tror att det är mer än det; Fredsbevarare kan få leva hela sina liv ombord på dessa skepp, men det behöver inte betyda att dom inte har något slags djupt ingrodd genetiskt behov efter ett planetbundet liv som sina förfäder. Denna miljö hjälper antagligen till med att lätta någon omedveten längtan efter hemmet.

Där finns även deras Återställninskammare, ett slags spa/sauna/medicinsk avdelning där pumpar sprider ut olika helande dimmor. Om du opereras, har dom en narkosdimma. Så vitt jag vet, finns det ett mörk hörn i detta rum där hemlighetsfulla hippie FB tonåringar inhalerar medan dom lyssnar på Jerry Garcia. Vad jag gillade med det var att dimman störde skeppets genomträngande bevakningssystem, vilket lät mig säga saker som "sabotage" och "explosion" utan att bli släpad till skeppets stora och extremt säkra arrest. Den skinande utrustningen, som är speciellt designad till att låta dimman att tränga igenom till huden medan den bevarar det värdigheten och lämplighet som man så naturligt associerar med Fredsbevararna), det var också rätt cool: Flash Gordon vid hälsoklubben.

Jag vet inte riktigt vad det är som driver ett Moderskepp. Jag vet att dessa skepp inte kan färdas lika snabbt som en Leviathan i Starburst, men dom har några ganska imponerande maskinrum och generatorer i alla fall. När det gäller deras försvar, är dom tungt bepansrade och beväpnade med Frag-Kanoner, plus att dom är omringade av en svärm Prowlers för den där extra känslan av skydd.

Totalt sett, en tuff plats för ett fredligt besök. Och ett tufft mål att förstöra. Men du känner ju mig Jag älskar utmaningar.
Cryokapslar
Kryokapslar, eller stasiskammare, är själv-reglerarande, temperaturkänsliga lagringscontainers. Die Me, Dichotomy, Season of Death, Suns and Lovers..
Kryokapslar, eller stasiskammare, är självreglerarande, temperaturkänsliga lagringscontainers. Med andra ord, verkligen sjysta frysar. Dom är tillverkade i Hydro-Honium stål, och dom har vanligtvis en genomskinlig yta så att innehållet är synligt vilket är en mysig feature, i teorin.

Idén bakom kryogenisk nerfrysning är rätt så enkel; vi gjorde en del tester med det på Jorden så tidigt som i mitten av 19-hundratalet. Om du kan frysa ner en organism till samma temperatur som flytande nitrogen utan att döda den, kommer den att bli kvar i stasis i.e., den kommer inte att ruttna under den tid som den är nerfrusen. Teoretiskt kan detta användas för att bevara levande varelser. Haken är att nerfrysningsprocessen själv kan orsaka betydande (som i dödlig) vävnadsskador. Ingen på Jorden hade funnit ett sätt runt detta förbaskade problem, sist jag hörde, men de som har uppfunnit dessa kryokapslar har lyckats.

Jag är inte säker på om dessa kryokapslar förebygger skadorna som orsakas av nerfrysningen, eller om dom använder sig av en teknologi som reparerar nerfrysningsskadorna under objektets vitalisering. Men som Jool har demonstrerat, en levande varelse kan placeras i en av dessa kapslar och nedfrusen i 22 cykler, för att sedan bli utsläppt utan att ett hårstrå (eller ett stämband) som inte befann sig på sin plats).

Naturligtvis hade Jool och hennes vänner blivit lagda i dessa kapslar av Grunchlk, som hade kidnappat dem för deras organ, vätskor och vävnad. Vi förlorade nästan Aeryn till Grunchlks frysfarm, också. Efter att Aeryn hämtats från det iskalla vattnet i vilket hon hade drunknat, Grunchlk sade till oss att hon var död och hade placerat henne i en av dessa kapslar, för att tjäna som hennes "kista."

Vad Grunchlk inte talade om för oss var att Aeryn i själva verket befann sig på gränsen mot döden och att han hade aktiverat kapseln, och höll henne i stasis. Att S.O.B.) Grunchlk hade tänkt använda min Aeryn till reservdelar. Å andra sidan, så kunde jag ha strypt honom ... men sen kom jag ihåg att om han inte hade placerat henne i stasis, så hade hon troligen dött där nere. Ibland kan saker som folk gör, balanseras mot varandra mot slutet.
Dentics
Om det fanns en marknad för Dentics på Jorden, skulle nog dess slogan vara "Evolutionens lösning mot karies!" Exodus From Genesis. (Första Gången.).
  Dessa små varelser är ungefär lika stora och ser ut som larver och dom ser precis lika aptitliga ut. Om min gode vän D'Argo inte hade tryckt ner mig och tvingat upp min mun, och kört in en slingrande Dentic, skulle jag aldrig vetat vad jag missat.

Lika motbjudande som det verkade då, så måste jag medge att denna Dentic gav mig den bästa borstningen någonsin. Jag är ledsen Oral-B.

D'Argo talade om för mig att dom levde på de osmälta matpartiklarna i min mun. Härligt liv.

Det låter vettigt ändå. Med så många olika raser i universum, Den variation av munnar & tänder (eller vad som än passar för dem) måste vara häpnadsväckande. Att försöka att hitta på ett verktyg till att rengöra dem alla, skulle varit omöjligt. Men Dentics anpassar sig till den mun dom placeras i. Det ett slags "krympa för att passa" tandvård.

Det finns två andra saker att notera angående Dentics. För det första: svälj aldrig en Dentic. Och för det andra: den där friska smaken av mint efteråt, som finns i munnen efter att man använt en Dentic? Jag vill inte ens tänka på vad den kommer ifrån.
DRD's
Moyas små reparatörer/spioner. They've Got a Secret, The Way We Weren't..
  Moya kryllar av dessa små killar. Dom verkar vara identiska i sin uppbyggnad. Dom är ungefär en halv meter långa, tillverkade av metall, och dom har två ögonstjälkar som ser ut att dubblera som strålkastare.

Hittills verkar det som om deras främsta funktion är att skydda Moya från allt som dom (eller Pilot) anser vara farligt. Inte helt olikt människans immunsystem. Dom brottas med okända organismer som kommer in i Moyas kropp och utför reparationer på hennes olika system. Dom är helt mekaniska, inte levande som Moya, så jag kan bara förutsätta att dom installerades samtidigt som Pilot.

På sista tiden har jag kommit med en del gissningar, om vad "DRD" skulle kunna stå för:

Distantly Roaming Dudes    
Doers of Random Deeds     
Dinky Rodent-like Decoys
Drunken Runaway Dots
D'Argo Rage Diffusers

Den sista verkade vara mitt i prick. Pilot varnar alltid D'Argo med att misshandla DRDrna. Jag tycker synd om de små typerna, men om D'Argo behöver lätta på trycket ibland, så hellre dom än mig.

När jag läste min lista för Pilot frågade han mig om alla människor var lika "begåvade" med ord som mig. Jag undrar om hans ras utvecklade sin egen sarkasm eller om dom behövde ta kontakt med andra planeter först.

Han informerade mig så småningom att DRD i själva verket stod för "Diagnostisk Reparationsdrönare." Snacka om tråkigt. Ungefär som att kalla roboten i Lost In Space "Robot." Ibland är sanningen inte underligare än sagan.
Farscape 1 Modulen
Den lilla farkost som användes för att slå ett hastighetsrekord. Premiere, Til the Blood Runs Clear, Jeremiah Crichton, A Human Reaction, Into The Lion's Den, Del 2:, A Dog with Two Bones..
När jag påbörjade dessa noteringar, skrev jag dessa för folket hemma på Jorden. Jag skrev dem för att beskriva de saker som jag sett på den här sidan av galaxen. Som ett meddelande hem, minus en flaska att få hem dem i.

Numera verkar det mer troligt att någon från den här sidan av universumet kommer att få läsa det jag skrivit, och och vem den personen än blir, så tvivlar jag på att dom kommer att se mina tankar om Dentics som någon radikalt ny information. Så här kommer det en liten melodi bara för er här i de Icke Kartlagda Territorierna... (om ni kommer från Jorden, gå och kolla in de detaljerade beskrivningarna själva i IASA arkiven, för jag skrev dem också). ... Jag kallar denna lilla visa "Min Modul."

Farscape 1 Modulen har för lite kraft, inga sköldar, och den är underskattad. Hennes skrov är som ett äggskal om man jämför den med en Prowler, hon var aldrig designad för långvarig flygning, hon har ingen som helst kapacitet för att ta med sig last eller passagerare, och hon är helt obeväpnad men hon har överlevt än så länge, vilket måste säga någonting. Modulen med mig i den, var menad att bevisa min teori att Jordens tyngdkraft skulle fungera som en slangbella, som skulle ge mitt skepp en kraftig acceleration utan någon bränsleförbrukning. Det skulle ha fungerat också. Om allt hade funkat så borde jag ha blivit slungad en bra bit genom rymden, och Modulen var därför fylld med tillräckligt med bränsle och syre för att hålla mig vid liv tills jag åter skulle möta Rymdskytteln.

Men det dök upp en soleruption, och saker började att ändras och det nästa jag visste var att jag var omringad av läderklädda fanatiker som ville få tag på mig, utomjordiska prinsessor, talande grodor etc.

För att gå tillbaka till min Modul. Två coola saker: Först, hon finns fortfarande kvar, och hon flyger fortfarande, trots att hon var designad för ett sådant speciellt, begränsat syfte. Efter att hon fått slut på Jordbränsle, gjorde jag ett par modifieringar på henne genom att lägga till organiska delar från Moya, som har fungerat överraskande bra. Så min Modul visade sig vara mer anpassningsbar än hennes pilot varit till detta nya liv. Vilket för mig till den andra coola saken: Min Modul kan flyga genom maskhål som om hon var specialbyggd för dem, och föra ut sina passagerare i säkerhet på den andra sidan. Fredsbevararskeppen skulle ta mitt i en fight, men om vi alla skulle dyka in i ett maskhål, så skulle jag bli den ende som skulle passera mållinjen.

Så jag behåller min Modul av sentimentala orsaker. Hon är vit som Rymdskytteln; hon har ett Stjärnbaneremblem; hon är min länk till mitt hem, mitt förra så kallade liv. Men jag har även behållit henne för att hon har räddat mitt liv mer än en gång. Och kan nog bli min biljett hem.
Förskjutningsmotor
Jag fick lite hjälp från en av de Gamla, för att bygga denna. Infinite Possibilities, Del 1: & Del 2:..
Jag vet inte hur Förskjutningsmotorn fungerade, och det är i alla någonting bra. Det är ett maskhålsvapen så kraftfullt att de Gamla hade lagar för att hindra att de byggdes. Jag tror att detta gör min polare Jack till en brottsling för att ha byggt den, men då han ansåg att bygga den var det enda sättet att rädda hans folk, och resten av det kända universumet från en Scarran invasion. Jag tror inte att det finns en enda jury i de Icke Kartlagda Territorierna som skulle dömt honom.

Allt jag känner till om apparatens konstruktion är att det var en kraftigt modifierad version av Furlows Fasstabiliserare. Den tillät säkra maskhålsresor genom att ha inverkan på maskhålets uppbyggnad. Jack installerad några finjusterade sändare och en kärnreaktor som innehöll en partanium isotop. När reaktor väl hade aktiverats, så gick det inte att stänga av den. Och för att undvika att någon annan någonsin skulle kunna bygga en liknande apparat igen, lade Jack till en självförstörelsepryl: 1,4 arns efter att den aktiverades, smälte hela Förskjutningsmotorn till slagg.

Vad gjorde den då frågar du nog? För att använda ett milt uttryck, så förändrade den maskhålets struktur. För att använda ett mindre milt uttryck, den skapade ett maskhål som doppade sin svans i en sol och sög upp solplasma. Plasman sköts sedan ut genom maskhålets mun, och uppslukade en Scarransk Dreadnought och krossade den till kluvna atomer.

En Förskjutningsmaskin skulle enkelt kunna steka en planet genom att använda samma taktik. Det är därför som jag är glad att den fick en sjävförstörelsmekanism. Det är därför som jag aldrig lärde mig hur den funkade. Och det är bara ännu en orsak till att jag aldrig kan låta hemligheten med mashålsvetenskapen hamna i orätta händer, även om jag måste dö för att förhindra det.
I-Yensch Armband
Armband som tillåter två bärare att känna varandras känslor. Infinite Possibilities, Del 1: & Del 2:..
"Håll händer tills ni kan leka snällt med varandra." Sa alltid Mrs. Johnson, min dagisfröken till mig och Jeremy Steeger när vi hade slagits. Fånigt nog så tyckte jag att det var ganska coolt, 'för det betydde att jag kunde puckla på Jeremy och han kunde inte komma utom räckhåll från mig. Naturligtvis hade Jeremy samma klyftiga idé, och vi spenderade rasten med att mörbulta varandra.

I-Yensch armband är en högteknologisk version av Mrs. Johnsons handhållande, med en viktig skillnad: I-Yensch armbanden fungerar. Ögonblickligen efter att man låst fast dessa på två bärare, så känner bägge personerna den andres känslor och känsel och delar den andres död, om det skulle gå så illa. Scorpius och jag bar ett matchande par för att försäkra vår ömsesidiga säkerhet medan jag var hans "gäst" ombord på hans Moderskepp. Jag hade den hemliga koden som låste upp Scorpys armband, och han hade koden som låste upp min.

Sensation, liknande smärta som från en knivskada (jag önskade att det endast var ett hypotetiskt exempel), sänds genom nerverna av elektriska impulser. Om du avlyssnar en varelses nervsystem, så kan du spåra och sända ut dess impulser. I-Yensch armbanden verkar både innehålla sändare och mottagare. Varje armband i ett sammanlänkat par skickar nervimpulserna från sin bärare till nerverna på bäraren av det andra armbandet, vilket gör så att båda två upplever identiska känslor.

Jag kände ingenting när jag satte på mig armbandet, så jag gissar att apparaten inte punkterade min hud för att göra en tjuvkoppling till mediannerven i min handled. Jag vet inte heller hur den lyckades med att plocka upp signaler från alla delar av min kropp och inte bara i armen. Till sist, jag är inte säker på hur den kunde filtrera ut vilka signaler som var värda att skicka och vilka som inte var det. Hur visste den att den skulle skicka iväg min upplevelse av "kvävningsdöd)" till Scorpius, men inte hans "måste verkligen pissa" till mig?

Inte för att jag klagar. Det gör jag verkligen inte. Jag är bara ... nyfiken.
.Topp.
Luxanskt Skepp (Forntida)
Vi har hittat ett mycket gammalt skepp, som D'Argo har gjort till sitt eget och det har gjort honom till sin! Suns and Lovers, Revenging Angel, A Dog with Two Bones..
När jag kontrollerar statistiken, så har D'Argos skepp Lo'La en 2-1 ledning: Det har räddat mig två gånger, och försökt att döda mig en gång. Det kunde varit värre.

D'Argo fann skeppet under gammastormkaoset vid Handelsstationen. Skeppet hittades drivande, herrelöst, och lockande lila, så D'Argo bad Pilot att föra ombord det. Det dröjde ett tag innan vi ens kunde komma på hur vi skulle ta oss in i det. Aeryn föreslog att vi skulle dumpa det innan det gjorde något oväntat och potentiellt dödligt, men D'Argo fick varma och flummiga vibrationer av den och vägrade att skiljas från det.

Exakt hur vi kom in i skeppet måste nämnas på grund av det är så jäkla typisk hur vi får saker gjorda här på Moya. Under tiden som Jool försökte att skjuta skallen av mig (ett typiskt, mindre missförstånd), upptäckte D'Argo att hennes irrande skott aktiverade skeppets kraftfält, och avslöjade en liten öppning. Han rörde vid skeppets skrov genom fältets öppning och, bingo, kraftfältet var borta. Väl inne i cockpit, kunde ingenting stoppa D'Argo från att trycka på alla knappar som han kunde finna. Skeppet hade allting man tittar efter i en ny bil gröna laserstrålar, infällbara vingar, en mystisk framdrivning, urskålade säten, allt fanns där.

Men en gång när jag var ombord, blev det totalt utflippat. Den slungade ut en elektrisk chockvåg som stekte Moyas alla aktiva kraftledningar. Sen startade den att överbelasta motorkärnan vilket betydde att den skulle explodera om mindre än en arn, och ta Moya och resten av oss med sig.

Det visade sig att D'Argos varma känslor för skeppet inte var obesvarat för skeppet kände på samma sätt för honom. Det var en Luxansk konstruktion, troligen mycket gammal, definitivt kraftfullt, och den hade varit på väg att självförstöras på grund av att en icke Luxan hade strulat med den.

Efter detta genombrott lärde sig D'Argo att flyga skeppet, och aktivera dess fjärrkontrollfunktioner, och skjuta med skeppets ljusbaserade, motståndskraftiga molekylvapen. Den hade godkänt hans röstidentitet och DNA signatur, så att endast han kunde kontrollera det. Visst det har varit till hjälp. Ibland mycket. Men medan jag har stött på apparater och folk med sämre meriter, är 2-1 tillräckligt tvetydig för att hålla mig på vakt.
Marauder
Nästa steg bland FB's farkoster efter Prowlern. A Bug's Life, Thanks for Sharing, Relativity..
Fredsbevararnas farkoster som kallas Marauders är sedan- versionen av FBs Prowler sports coupe. Okej Aeryn kommer nog att säga att det är ungefär 80 gånger mer komplicerat än så, men jag gillar den här jämförelsen..

Marauders är nästa steg uppåt efter Prowlern, kapabla att medföra fyra till fem FB-kommandos om dom är riktigt tungt beväpnade, sju eller åtta om dom endast bär med sig pistoler och kan sitta i knät på varandra. Typiskt nog har dessa skepp har inte någon större vapenlast, men dom är väl skydda med sköldar; dom är byggda för att transportera bordningstrupper som tar sig in efter att deras Prowlers har fyllt målet fullt med hål.

Marauders är även utrustade med en massa högteknologisk skanningsutrustning, vilket betyder att dom är fantastiska när det gäller att leta efter andra farkoster (som Talyn och hans besättning känner till alltför väl). Emellanåt är dessa Marauders speciellt beväpnade med en Immobiliseringspulsvapen, vilket gör dessa "sök" uppdrag till "sök och förstör-uppdrag". Eller åtminstone "sök och fånga med en massa smärta och skrikande" uppdrag.
Maskhål
Ett mycket snabbt sätt att ta sig från en plats till en annan. Premiere. Til the Blood Runs Clear, A Human Reaction, The Hidden Memory, Won't Get Fooled Again, Self Inflicted Wounds, Del 1:, Del 2, Incubator, Infinite Possibilities, Del 1: & Del 2:, A Dog with Two Bones..
Om D'Argo vill ta sig från en del av Moya till en annan, så måste han gå den sträckan. Men om jag kunde vika Moya dubbelt så att hennes för och akter hamnade tillräckligt nära för att kopplas ihop med en kort tunnel då skulle jag kunna ta mig igenom denna tunnel och lägga upp fötterna med en drink i handen när D'Argo kommit fram. Det är ett grovt exempel (och Pilot skulle bli ganska upphetsad om jag gjorde Moya till en origami), men det är hur maskhål fungerar. Du färdas inte snabbare än ljuset; du böjer rum-tiden självt och tar en genväg medan ljuset (slogs) genom rymden den långa vägen.

Jag tror att det är mer än ett sammanträffande att maskhål har dykt upp bägge gångerna som min Farscapemodul gjort en slangbågemanöver samtidigt som soleruptioner har inträffat. Innan jag kom till de Icke Kartlagda Territorierna, hade Jordens fysiker ännu inte tagit fram sambandet mellan soleruptioner och tyngdkraftssingularitet. Men det är vad jag tror nu.

När jag höll på att varva upp Farscapeexperimentet, var ett av mysteriets föränderlighet att obemannade farkoster som gjorde samma manöver hade en benegenhet att få mer fart än vad mattematiken borde ha tillåtit. Med andra ord: Rymdfarkoster som använde sig av slangbågemetoden kom iväg snabbare än vi förväntat oss. En del vetenskapsmän spekulerade i att starka elektromagnetiska laddningar som plockats upp av farkosten orsakade denna avvikelse. Under alla omständigheter, är extrema magnetiska laddningar bara en av de många möjliga krafter som är tillräckligt starka för att påverka universums rum-tid. Att förena en eller flera med den energin som släpps loss av soleruptioner, och kanske är detta tillräckligt för att riva till universumet ännu en.

En del maskhål är mycket instabila. Flyg in i ett av dessa utan det rätta skyddet och du kanske får genomlida en total cellkollaps vilket betyder ingen kropp, endast en bastant salsa. Det är som om instabila maskhål skapar sin egna destruktiva förvrängning. De goda nyheterna är att, än så länge har endast Fredsbevararnas skepp visat sig vara sårbara för detta problem. Vet inte varför; det kan ha något att göra med deras skrovsammansättning, kanske har det att göra med deras energisignaturer. ... Jag behöver jobba lite mer med detta.

Den rätta utrustningen kan identifiera och upphäva dessa våglängder, harmonik, rantath-flux växlingar och fotoniska förvrängningskrevader. Linfer var till att börja med first-and-goal (Amerikansk fotboll, när man kommit innanför 10-yards linjen,) med hennes fas-negativa sköld, och jag har förstått att Furlows Fasstabilisator till och med kom i mål innan den blev ett avskyvärt undergångsvapen. Hittills har min modul varit en Volvo när det gäller maskhålstransporter: Hon är inte vacker, men hon har en fem-stjärnig säkerhetsvärdering på den intergalaktiska Motorvägen.

Men att lära sig hur man ska göra en övergång i ett maskhål säkert behöver inte betyda att vi är redo att passera "GÅ" och hämta in 4000kr. Vad jag har sett än så länge föreslår att maskhål är enkelriktade gator. Som Pathfinder Neeyala visade mig, kan ibland grupper av maskhål forma sig själva till massiva loopar med flera olika utgångar. I detta fall, så kunde du komma in i ett område vid en punkt, medan du aldrig kan ändra färdriktning, kan man eventuellt återvända till samma ställe.

Dom kan även innehålla gigantiska ormar med riktigt, riktigt stora tänder. Bara så ni vet.
Moya
Hon är numera mitt hem, då jag inte kan ta mig hem till Jorden än på ett tag. Info
Premiere. (Första Mötet.).
Matkuber
Ganska smaklösa tärningar, eller så har dom andra former. Premiere, Crackers Don't Matter..
En teknologisk uppfinning som jag inte skulle vilja ta med mig tillbaka till Jorden är matkuberna. Det är naturligt när man har så många okända ämnen att stå ut med, då behöver man en billig matförsörjning som är universellt ätbar. Men medan dessa sex sidiga snacksen kanske verkar vara bra i på papperet, så misstänker jag att papperet skulle smaka mycket bättre.

När det gäller dess grundläggande blandning, har jag lyckats att få lite info från Pilot och Rygel.

Pilot beskrev dem som "nödvändigt kolloidalt födoämne." Han förklarade att kuberna är gjorda av vad som än blir tillgängligt inom ett givet system - djur, växtriket, eller mineral - och används i huvudsak för den dagliga födan för Fredsbevararnas' stora fängelsesamhällen, i stånd att hålla 90% av alla kända arter vid liv. Till skillnad från en del andra förnödenheter som vi tagit ombord på Moya, så blir aldrig kuberna förstörda, och har en sista dagen märkning som gäller till två veckor efter Universums Död.

Rygel deklarerade att dom var "en osund uppfinning av sadistiska näringsfysiologer hos Fredsbevararna." Det verkar som om Fredsbevararna ha utvecklat ett sätt att bereda råmaterial och skilja ut dess näringspotential. Med denna teknologi kan dom tydligen förvandla sand till smörgåsar (eller åtminstone dess kost motsvarighet).

Medan konceptet i sig är häpnadsväckande, så lämnar verkligheten en hel del att önska. Mat är en rolig sak. Det ger verkligen livet ett perspektiv. Jag har rest till stjärnor som är helt okända på Jorden. jag har sett överväldigande teknologier som skulle få kvantumfysikerna att rulla ihop i ett hörn och gråta. Fan, jag har till och med hånglat med några av de Icke Kartlagda Territoriumets' mest eftertraktade utomjordingar.

Men ärligt talat, just nu skulle jag kunna byta ut allt detta mot en dubbel order med chili-cheese fries och en läsk.

JA, kanske allting utom de där hångelmötena.
Neurochip
Scorpys lilla spionchip som jag fick inympat, för att han vill spionera på mig.. The Hidden Memory, Liars, Guns and Money, Del 2:, Die Me, Dichotomy, Season of Death..
Finns det någon som söker efter ett verkligen smärtsamt sätt att göra sitt liv eländigt borde kolla in Scorpius' neuro biospårningsteknologi. För det Första, är det installationen av det svarta och röda neurochipet in i din hjärna, det hjärtslitande minnet som du troligen kommer att undertrycka tills det kommer upp till ytan. Härnäst kommer hallucinationerna; till sist växer neurochipet till att bli en fullfjädrad neural klon, en psykisk kopia av din ärkenemesis, precis där i din grå materia.

En special bonus är att, medan du har denna pryl i ditt huvud, kan du inte döda eller ens skada snubben som placerat den där. På grund av att den där förbannade klonen inte låter dig göra det. Samtidigt letar klonen efter all data den vill komma över och tar kopior av det. När klonen har vad den vill ha, tar den kontroll över din kropp och försöker att tvinga dig att återvända, till vilket pris som helst, till den person som placerat den där.

Även om du har tur att kunna kortsluta denna process och bli av med chipet, så stannar klonen kvar som en liten gåva, din för evigt. Med en kraftansträngning och tur, kanske du kan lära dig att kontrollera den, men för det mesta är den bara en objuden gäst i din hjärna.

Jag är fortfarande osäker på hur den fungerade. jag gissar att det har att göra med nanoteknologi, mikroskopiska robotar som kan tala med och imitera delar av en levande hjärna. Men jag har ingen aning om hur dom lyckas att växa; chipet kom in i min hjärna litet och när det kom ut hade det härva av rankor överallt i mitt huvud. Var fick det tag i allt material? Jag mår illa när jag spekulerar att det hade konverterat substanser från min hjärna eller blod till de delar som den behövde.

Jag kan gissa hur chipet innehöll Scorpius personlighet; den hade troligen programmerats med ett avancerat artificiellt intelligensprogram. Men när gäller frågan om hur denna personlighet kunde bli kvar efter att chipet tagits bort....

Ju oftare en hjärna har en speciell tanke, desto mer etablerad blir denna speciella bioelektriska stig genom hjärnans biokemiska matris. Det är en del av den teorin bakom medicinering för tvångsmässiga personer, deras hjärnor har format neural motorvägar, fyllda med snabba, repeterande, och som det ser ut en mental trafik som är omöjlig att stoppa; medicineringen placerar ut vägspärrar längs alla fyra filerna. Jag misstänker att neurochipet formade ett nätverk bestående av Scorpy i min hjärna. Då när den hade försvunnit, blev stigarna och deras vaktmästares elektriska impulser kvar där.

Jag är inte säker på att detta låter vettigt; jag är inte säker på att det stämmer. Men jag är ganska säker på att Prozac inte kommer att hjälpa mig.
Occulars
Detta är ett utomordentligt hjälpmedel, som ökar ens synförmåga. Throne For A Loss. (Första Gången.).
Aeryn har dom här prylarna som kallas för Occulars. Dom ser ut som hörlurar och, i grund och botten, gör dess Oculars för dina ögon som hörapparater hjälper din hörsel. Jag sätter på mig dom och det blir "ögonblicklig telefotolins."

Linsen är inte själva Occulars; på något sätt klarar dom här sakerna att förstärka styrkan på linsen i dina egna ögon. Min syn ökades från 20/20 till 200/20 omedelbart. En tillfällig uppgradering av min optiska nerv -- gör så att jag känner mig som om jag ser med hjälp av steroider.

Det måste har att göra med sättet som min hjärna behandlar all info som kommer genom mina ögon. Dessa Occulars har kanske förmågan att överstimulera mina nervceller. Eller så kanske kan det vara en utbredning av en läcker blandning av kemikalier som skickas in i huvudet.

Jag frågade de andra hur dom här sakerna fungerar. Aeryn blev väldigt tjurig över att jag använder hennes Fredsbevararutrustning. "Dessa Occulars var inte menade för användning av varelser med diskutabel hjärnkapacitet," var hennes exakta ord, tror jag.

Sedan Zhaan, i all hennes ändlösa visdom, stämde in med "Gör inte illa dig själv John. Du är långt borta från någon teknologi som du känner igen och din nyfikenhet kan lätt få ödesdigra konsekvenser."

Ända sedan jag fick det där löjliga pulsgeväret att explodera, behandlar dom mig som om jag vore på dagis.
.Topp.
Pilot
Vår guide och pilot, han är sammanlänkad med Moya. Premiere, DNA Mad Scientist, The Way We Weren't, Out Of Their Minds..
  Pilot "kontrollerar" Moya på ett sätt... och på ett annat sätt är dom partners. Pilot är i själva verket förenad med Moya i ett symbiotiskt förhållande. Han bor i en mörk kammare, djupt inuti Moya; från hans "midja" och neråt, är han sammanfogad med Moyas olika ledningar och synapser. Han är bokstavligt, en del av Moya... till den utsträckningen att om Moya skulle dö, så skulle även Pilot dö kort därefter.

Jag frågade honom om det inte var en ensam och långtråkig existens. Han blev överraskad att jag tänkte på det viset. Han sa att hans ras var oförmögna att göra rymdresor på något annat sätt (han sa inte varför); det är en stor ära att bli "vald" (det är ordet använde) av en Leviathan.

Han talade om för mig att rymdflygning från hans perspektiv -- sammanlänkad med Moyas sinnen -- det är en underbar, uppiggande upplevelse... att flyga från stjärna till stjärna i den underbara tystnaden och himmelska skönheten i galaxen. Han fick det att låta som om han var den som flyger omkring fritt i rymden, och vi stackars passagerare var de osynliga och instängda. Huh! Jag kom in till och tyckte synd om grabben... och jag gick därifrån avundsjuk.
Prowler
Aeryns lilla stridsfarkost. Premiere, Nerve, Die Me, Dichotomy..
Aeryns farkost kallas för en Prowler. Den har plats för två -- obekvämt (även om vi klämde in tre under min första dag här!). Den är liksom ganska lik en F-14, med betoning på "liksom"... ungefär lika stor som min Farscapemodul, men där tar likheterna slut.

Jag uppmärksammade en dren-load av dessa Prowlers som for omkring när jag kom ut ur maskhålet. Uppenbarligen är de en av grundfarkosterna för Fredsbevararnas attackstyrkor. Dom är sannerligen konsekventa med alla andra standardutförande för FB-manicker jag någonsin sett: svarta, exakta och dödliga.

Prowlern är snabbare och rörligare än Transportkapslarna och Farscape Ett (även med hennes nya bio-mekanoidmodifiering). När hastighet är en omständighet, så har Prowlern ingen motsvarighet ombord på Moya. Förrän nu, efter att D'Argo fick tag på sitt gamla skepp.

Och så vitt jag vet, så är Aeryns skepp det ända storskaliga vapnet till vårt förfogande. Moya har inga offensiva system själv. Ett faktum som jag tycker är bra... i princip. Det gör jag verkligen. Fred, Kärlek, och Universell Harmoni för alla. Men att vara vapenlös gör sakerna rätt så tufft när man jagas av en ras, vars familjevärde gör att Rambo ser ut som Påskharen.

Med det sagt, måste jag erkänna att jag blivit rätt så förtjust i en FB, vår Miss Sun. Men man måste undra om, innerst inne, vi verkligen är kompatibla. Tänk på det -- Aeryns Prowler är kolsvart, massproducerad stridsfarkost. Farscape Ett är en försvarslös vetenskaplig prototyp som har en tendens att krocka med saker... som planeter... och Prowlers.

Det värsta är, att hon aldrig låter mig flyga den! Och sist vi var ute tillsammans i hennes Prowler, hamnade vi i en livlig diskussion. Kan två intergalaktiska flyktingar dela en liten farkost utan att driva varandra till vansinne?
Pulsgevär
Detta är Aeryns käraste ägodel, hon bär det med sig varje gång vi besöker någon planet. Premiere, The Hidden Memory, A Dog with Two Bones..
Aeryn gick precis förbi bärande på sitt älskade pulsgevär. Hon tar det med sig överallt, svassar runt som en liten Miss Rambo. Hon älskar detta vapen -- det verkar som om om den är Fredsbevararnas motsvarighet av en gosefilt.

Upp till nu, har jag inte fått någon chans att lära mig något om geväret. Det är har som bränsle något som kallas "chakanolja." Denna olja är en explosiv vätska som är framställd från Tannotrötterna som man hittar på planeten Sykar och kanske även på ett par andra platser. Lämna det till Fredsbevararna, för att finna ett sätt att göra rotknölar till TNT.

Jag är inte riktigt säker på vad det är som pulsgeväret skjuter ut ur sitt cylinder. När jag för första gången såg den i action, räknade jag ut att det var en laser men verkar som om det inte lämnar några synliga skador på dess mål. Lasers brukar vanligtvis göra saker extra knaprig, extra snabbt.

Min bästa gissning är att geväret skjuter ut ett slags elektromagnetisk energi. Elektromagnetiska pulser på Jorden skulle slå ut datornätverk. Det är inte så långsökt att tänka sig en annan form av puls som är i stånd att slå ut våra neural nätverk utan att lämna några synliga skador.

På tal om synliga skador, jag förlorade nästan min högra arm när ett av dessa pulsgevär exploderade innan jag hann skjuta med det. Det verkar som om gevärets kammare kan överhettas & explodera inom bara ett par sekunder om man inte använder det rätt.

Det är alldeles för bra. Fredsbevararna har designat ett vapen som exploderar om du inte skjuter med det. NRA skulle älska dem!
Qualta Blade
Detta är D'Argos specialvapen, ett MYCKET gammalt Luxanskt vapen. Revenging Angel..
  Jag är inte säker på vad jag ska säga om D'Argos Qualta Blade. Jag har inte haft speciellt mycket erfarenhet med svärd. Eller folk som bär svärd. Mitt glöda i mörkret ljussabel var så äventyrligt som jag någonsin kom.

Men den store killen bär med sig det överallt. Fastän han pratar inte mycket om det. Jag skämtade med honom vid ett tillfälle att hans Qualta Blade är mer av en lustigkurre än vad han är. Jag tror inte att jag kommer att dra det skämtet igen.

Du förstår, D'Argos är inte den mest bekymmerslösa snubben i universum. I själva verket, jag är inte ens säker på om Luxans har ett ord för "humor" i sitt språk. Det är okay ändå. Du behöver verkligen inte slagfärdighet när du bär omkring med slagfärdigheten självt.

Hans Qualta Blade är lite drygt en meter långt och, från sättet som den åbäkige Luxanen svingar omkring det, är det tillverkat av en metall som till och med är lättare än titan.

Och jag glömde nästan: det omvandlas också sömlöst till ett energigevär som har samma styrka som Aeryns FB Pulsgevär. Man måste beundra Luxans. Det behövs en bestämd kvantitet av omsorg och finess för att skapa ett två i ett vapen, bra på korta avstånd och dödligt i närstrid. Det skivar, det tärnar - men kan det göra julienne fries?

Va? Vill du fortfarande veta mer? Fatta detta: Big D använde sitt Qualta Blade för att låsa upp kontrollerna på hans Gamla Luxanska Skepp, vilket kan ses som om vapnet är ett bevis på D'Argos rätt att flyga ett av hans ras mest dödliga attackfarkoster. Mellan dig och mig, så anser jag att denna licensprocess kunde ha varit lite hårdare.
"Harvey"
Den där figuren som blev kvar efter det att Scorpy, plockat ut chipet. The Hidden Memory, Won't Get Fooled Again, Liars, Guns and Money, Del 1:, Del 2:, Del 3:, Die Me, Dichotomy, Season of Death, Incubator, Into the Lion's Den, Del 1: & Del 2:, Revenging Angel, A Dog with Two Bones..
När Scorpius inte kunde stjäla hemligheten om maskhålsresor från min hjärna med sin Aurorastol, så placerade han ett neurochip i min hjärna för att snoka runt i alla dess mörka hörn. Chipet innehöll ett artificiellt intelligensprogram som skapats efter Scorpius egen personlighet; denna Neural Klon kunde sitta i mitt psyke och häckla mig samtidigt som den höll mig borta från trubbel så att jag skulle kunna leva för att ge den riktige Scorpius alla mina hemligheter. För att göra en Lång story kort, Scorpius avlägsnade chipet och fick sin värdefulla info, och lyckliga mig, en Diagnosan sydde ihop min hjärna igen.

Vill ni höra något roligt?

Även med chipet sedan länge borta, har jag fortfarande kvar en mental kopia av Scorpius fast i min hjärna, en ovälkommen gäst som har försökt att döda mig och mina vänner vid mer än ett tillfälle. Jag har gett honom namnet Harvey. På grund av att Harvey blivit övergiven av den riktige Scorpius, och på grund av att jag sparkade hans läderklädda bak in i en Avfallscontainer för att visa honom vem som bestämmer, har min objudne psykiska gäst varit mycket enklare att leva med än man kan tro. Han har nästan varit användbar ett par gånger.

Han kommer aldrig att bli tillräckligt snäll för att få en åktur på Dragvagn till Grannskapet Fantasi, men han skyddar min rygg, psykiskt talat. Varför? För om jag dör gör han det också, och han har slutat att fantisera om självmord sedan ett tag sedan. Under senare tid har han till och med gett mig en del bra bakom scenen info om hans verkliga livet motsvarighet. Jag måste erkänna, att det hade varit mycket svårare att överleva ombord på Moderskeppet om det inte varit för att Harvey hade hjälp till med att tjuvkika i det andra teamets spelbok. Och jag ett ögonblick, Harvey börjar att snacka med mig....

Nu gnäller Harvey om att jag skulle ha dött ombord på Moderskeppet om det inte varit för att han hjälpt mig. Fel! Håll käft, Harvey du hjälpte till i skyttegravarna, men du gick aldrig över kanten för att anfalla fiende bunkern.... Vad sa du?

Förlåt mig; nu argumenterar han att, utan honom hade jag aldrig fattat vad det var som den Gamla Kvinnan dolde för mig. Du börjar bli varmare Harv, utom att. Varför bryr jag mig? Han har bevisat min ståndpunkt för mig. I grund och botten är Harvey en huvudvärk. En kronisk, pulserande, S&M modefel till huvudvärk. Vad då? Häll klaffen, Harvey. Du vill inte att jag kommer in där....


Efterskrift: Precis som alla irriterande pester, blev Harvey till sist bortplockad en gång för alla. Men är ni redo för ironin? Det ända sättet för mig att ge honom det öde som han förtjänade var att låta den riktige Scorpius att köra in en annan metallspik in i min hjärnstam. Jag vet vad ni säger: "Um, John...? Var inte det ganska, ja, du vet... riktigt frelling idiotiskt?" Ja, ja det var det. Men det fungerade, och mitt sinne är åter min egen privata ägodel. Nu, om Scorpy bara kunde göra något för min fotsvamp).....
Skuggmagasinet
Det var här som jag nästan miste ett av mina ögon till den där Natira, bara för att hon gillade dem. Liars, Guns and Money, Del 1:, Del 2:, Del 3:..
I de Icke Kartlagda Territorierna, gör sig inte de laglösa besväret att i hemlighet tvätta sina svarta pengar, genom sex utländska företag för att till slut placera dem i ett Schweiziskt bankkonto. Helvete heller. Här ute, bygger dom sina egna banker. Dom bryr sig inte heller om att dölja dem. Vem som helst med lite hjärna kan räkna ut vilka platser som i själva verket är en Skuggbank, proppfulla med stulet gods och stålar. Men vem ska göra något åt dem? En Skuggbanks försvar får Fort Knox att se ut som ett korthus.

Till exempel: Banken som vi "besökte" var uppbyggd på en ofruktbar, avlägsen planet. Inuti byggnaden hade dom automatiska gevär, rörelsedetektorer, och vakter som täckte varenda kvadratmeter av utrymmet, avsökning av allting och alla som kom dit. De inre dörrarna svarade endast på specifika koder, vilka hela tiden ändrades. All aktivitet övervakades från Observationsrummet, där det fanns ett antal monitorer och vakter. Och denna plats var inte bemannad med trötta hyrsnutar som vårdade sitt kalla kaffe heller: Dessa stridstuppar var laddade och redo, hade örnblick och väntade på en god fight.

Access till valvet var endast möjligt från Deponeringsrummet, där kundernas' genetiska koder endast kunde öppna deras egna containers. För att skona ledningen från att behöva ha med några gnällspikar som tappar sina bankfacksnycklar att göra. De stora deponeringscontainrarna, alla 30,000 av dem, lagrades djupt inuti valvet. När deras ägare uppvisade den rätta koden, kom containern flygande med full hastighet nerför spåren till Deponeringsrummet ungefär likt Space Mountain, bara läskigt och inte för passagerare. Hela valvet var byggt av Maddiumstål, vilket (tur för oss) var tillräckligt stark för att till och med stå emot Talyns kanon.

Och kvinnan som var chef över stället, Natira ... gillade mina ögon med favabönor och en trevlig Chianti. Jag var inte smickrad.

Så ... funderar ni på att bryta er in i en Skuggbank? Försök inte att göra det hemma. Försök inte ens om ni är Bonnie och/eller Clyde. Ni kanske kan prova på det om er inneboende Stykera stulit alla planritningar och koder från Bankens döende designer. Naturligtvis, till och med då måste man vara ganska tokig. Gissa vilken Leviathan besättning som stämmer in på den beskrivningen?
Transportkapsel
Vårt vanligaste transportmedel, när vi besöker andra planeter. Premiere, The Flax, Jeremiah Crichton, The Locket, Eat Me, Infinite Possibilities, Del 1:, Fractures, A Dog with Two Bones..
Även om dom är gjorda av samma bio-mekanoid material som Moya, försäkrar Pilot mig att Transportkapslarna inte är kännande/medvetande som Leviathanen. Medan dom kan var tekniskt "levande," har Kapslarna ingen egen intelligens och kräver manuell kontroll för att fungera.

Moya utvecklar åtskilliga Transportkapslar, vilka alla har direkt access till hennes Transporthangarer. Pilots kontroll över varje Kapsel är begränsad till att övervaka dess system och kommunicera med passagerarna. Allting annat beror på besättningen.

Aeryn tog på sitt ansvar att lära mig knepen i rymdflygning i ett av dessa "Barn". Bara jag och Officer Sun ute på en trevlig, lugn utflykt genom de Icke Kartlagda Områdena. Lätt som en plätt, eller hur? Låt mig säga att inte blev som Driving Miss Daisy.

Kapslarna kräver i själva verket regelbunden kontakt med Moya för att behålla sin egen integritet. I annat fall går dom in i ett tillstånd som jag vill tänka på som Bio-mekanoid Blues.

Vi kan inte tillåta Transportkapslarna att degenerera. Då dom är mycket viktiga för oss. Utan dem skulle vi bli begränsade till Farscape Ett och Aeryns Prowler som våra ända verktyg för att lämna Moya. Med tanke på att Kommendör Crais utan tvekan skickat ut en Galaktisk Efterlysning på bägge dessa skepp, är Transportkapslarna vårt ända sätt att nå de flesta planeternas' yta obemärkt.

För ett år sedan betydde "passa in" att man hade en baseballkeps och ett par slitna jeans, nu är det att flyga en bio-mekanoid skyttel ut ur en Leviathans inre. Tiderna, dom förändras.
Twinning
Denna teknologi gjorde så att det blev två av mig. Eat Me, Thanks for Sharing, Green-Eyed Monster, Infinite Possibilities, Del 2:, A Dog with Two Bones..
Twinning är något som skapades av Kaarvok, den galne härskaren ombord på en döende Leviathan. Det är en teknologi som skulle kunna ha ganska vidsträckta tillämpningsområden, men Kaarvok verkade vilja ha den för att få ett stadigt förråd av levande hjärnor, att få suga på som milkshakes.

Denna process är nästan omedelbar: Kaarvok pekar på dig med sin magiska trollstav och nästa sak du märker, är att du står bredvid dig själv bokstavligt talat. Åtminstone var det så Chiana beskrev det. D'Argo tillade att det gjorde ont, vilket betyder någonting om det kommer från honom. Jag blev också twinned, men jag kommer inte ihåg så mycket av det. Och när den andra Crichton dök upp, blev jag lika chockad som den andra blev ... lika chockad som han var. Som jag var? Fan, det här är högst irriterande.

Min okej, vår första fråga var, "Vem av oss är originalet och vilken är Memorex?" Jag kände det som om jag hade kvar alla mina delar, men det gällde även honom. Jools DNA test avslöjade att det inte fanns några skillnader mellan oss. Vi var helt enkelt två identiska John Crichtons, med identiska minnen upp till det ögonblick som vi blev twinned. Men vi kan ju inte vara originalet bägge två, kan vi? En av oss är inte originalet. Jag är säker på att jag inte är en kopia. Försök och tala om detta till den där "mig" som precis kutade iväg med Aeryn och tog Winona och mina favorit boots. Tusan också, det här händer inte.

Det finns en annan oroväckande bit till detta redan läskiga puzzle. De primitiva, våldsamma varelser som var invånare i Kaarvoks domän i själva verket var Fredsbevarare. Åtminstone brukade dom vara Fredsbevarare, innan Kaarvok hade twinned dem ett dussintal gånger var. Detta betyder att om man blir twinned ett flertal gånger, så degenererade ens kropp. Deras kroppar hade blivit missformade och dom hade förlorat sin personlighet, intellekt, och (om jag ska bli metafysisk) deras själ.

Så någonting gick sönder eller skadades när jag blev twinned. Men då jag endast gått igenom processen en gång, så är det som försvann försumbart. Men jag kan inte förneka detta faktum: Om twinning inte orsakade någon skada alls, då hade denna process inte försatt dessa Fredsbevarare till djur som gnagde på väggarna. Så vad exakt har hänt med mig? Förlorade jag en bit av mig själv för att skapa min kopia? Och om detta skett ... hur mycket var det som jag förlorade?
Winona
Min egen lilla laserpistol. Green-Eyed Monster..
Min pistol har fått namnet Winona. Hon är en av Fredsbevararnas standard pulspistoler, dess bränsle är chakanolja. Hon skjuter ut laddad plasma, inte kulor ungefär som blasters i Star Wars. jag är inte Han Solo, 'ändå; det här är verkligt. Och skulle inte vilja bli ertappas död) med ränder på mina byxor..

Winona har räddat mitt liv fler gånger än jag vill räkna vilket betyder att jag har dödat dödat fler gånger än jag vill räkna. Jag har blivit tvungen att skjuta allting från Fredsbevarare till sliskiga utomjordiska monster alltid i självförsvar, naturligtvis. (Ja, oftast i självförsvar. Men alltid motiverat.)

För att gå tillbaka till Winona. Hon är elegant, mörk, dödlig, och hon passar som om var gjord för mig.

Ungefär som en annan ex-FB lady jag känner.
Zhaan
Vår blå vän och prästinna. Til the Blood Runs Clear, Crackers Don't Matter, Home On The Remains..
  I filmerna, packar astronauterna självmordspiller inför deras experimentella rymduppdrag, för liksom när dom är strandsatta ute i mitten av ingenstans och dom hellre skulle vara döda. Men jag kan inte komma på en ENDA sommarsuccé där hjälten det goda rådet jag kunde ha behövt: packa ner Allegra och en Ventolin inhalator.

Låt mig gå tillbaka lite. Zhaan - precis som alla Delvianer - är en växt. Det är korrekt; ni hörde det här först, gott folk. En rot av någon sort, kanske, eller en knöl; i varje fall, så inbillar jag mig att hon ser lite ut som en liten blå kålrot om du kan skära upp henne.

Så detta kan åtminstone hjälpa till att förklara hennes fotogasmer - Zhaan har dessa ofattbara, hm, upphetsande erfarenheter när hon blir blottställd för solljus. Vem hade kunnat tro att vara en planta kunde vara kul?

Men inte BARA kul, 'eftersom det visar sig att när Delvianerna är utan mat under en lång tid så börjar dom att KNOPPA. När Moya fick ont om ransoner, förvandlades Zhaan till en verklighetens Chia-head med små sälgliknande knölar som stack ut ur hennes ansikte, och resten av oss fick nysa ut våra hjärnor och be att Ben Stein skulle dyka upp med ögondroppar.

När jag var liten så brukade jag vara med den här killen Angelo som var allergisk mot allting - ambrosia, pollen, katter (djuret och det Nu-Och-För-Alltid musikalen) - man, jag skulle inte vilja se honom i samma rum som en knoppande Delvian utan Kleenex.

I själva verket, är jag överraskad att jag inte har blivit allergisk mot mer ovanliga och okända irriterande saker här ute, och som tur är, kan Zhaans blomnings cykel bli upphävd genom att mata Delvianen kött.

Om jag aldrig lyckas att ta mig tillbaka hem, kommer jag definitivt att tänka mig för två gånger innan jag sprayar ogräsmedel på en Venus Flugfångare, det är säkert.
Översättningsmikrober
I den här sidan av galaxen, får alla nyfödda en laddning med dessa rackare för att alla skall förstå varandra. Premiere, I, E.T., Self Inflicted Wounds, Del 1:..
  När jag anlände till Moya för första gången, injicerade DRDrna mig med en spruta full av översättarmikrober.

Förklaringen jag fick av hans Eminens Rygel var att "översättningsmikroberna bosätter sig i hjärnan och gör så att vi kan förstå varandra." Med tanke på Rygels "vinnande" personlighet, önskar jag ibland att mikroberna inte var så bra på sitt arbete.

Den lille tyrannen fortsatte med att påpeka att alla blev injicerade med mikroberna vid födseln. Alla utom primitiva livsformer som mig, alltså. Du kan tänka dig dem som ett universellt vaccin emot spårbarriärer.

Hur bra dom än är trots allt, lyckas dom inte att översätta allting. Ibland händer det att ord som är oöversättbara passerar. Ord som namn, unika sedvänjor och svärord. I synnerhet svärord!

  Till exempel när D'Argo blir upphetsad, är jag säker på att han har en käft som en full sjöman. Men mina mikrober har aldrig lyckats att översätta vad han egentligen säger. Allt jag hör är morranden, grymtanden och några få lösryckta stavelser. Det har den oavsiktliga effekten att vända alla mina samtal till att bli barntillåtna, som om jag hade mitt eget inbyggda V-chip. Utmärkt, jag har landat i Mister Rogers Galax.

När allting kommer omkring, tror jag att dessa små embryon är det ända som håller ihop oss. Det är svårt nog för mig att rulla mina R i Spanskan -- jag är inte ens säker på att jag har tillräckligt många stämband för att tala Luxan. Om det inte vore för injektionen, skulle jag nog fortfarande försöka att lära mig att säga "J.C. ringa hem" på Sebaceanska...
.Topp.
..
 

 

  
 Farscape is Hallmark Entertainment, Jim Henson Television, and the Syfy Channel, and was created by Rockne O'Bannon. 
No copyright infringement is intended by the author of this page. This page is not for profit, only informational purposes and fun.
2008 Scifi-info
STaRGaTE UNIVERSE l Babylon 5 l Star Trek