Hem

Mutiny

 
Samtidigt som de flesta av medlemmarna i 2a Mass spenderar några minuter att glömma sina problem genom att titta på en gammal film, diskuterar Anne och Tom något mycket allvarligare. Läkaren visar honom sin upptäckt - den obducerade Skittern komplett med en egen sele. Uppenbarelsen kan få långtgående konsekvenser, som har att göra med de kidnappade barnen, som Ben och Rick. Tom är inte säker på vad en selbärande Skitter betyder för Ben, men han är rädd att han kommer att förlora sin son igen.

Men det finns ingen tid att oroa sig när Weaver uppmanar Tom att komma, för att diskutera kommande militära planer inför morgondagens planerade anfall. Dai har inte kommit tillbaka från Porters huvudkvarter ännu, så officerarna måste förbereda skvadronsledarna för eventuella förändringar. Tom frågar Weaver hur han känner sig, baserat på hans sammanbrott i sitt gamla kvarter. Weaver verkar generad eller bara ovilliga att prata om det, så han stoppar Toms frågor med ett snabbt, "bra." Han fortsätter att diskutera planen med Löjtnant Danner, och ignorerar Toms närvaro.

Senare samma kväll, kommer en skadad Dai tillbaka till baslägret. Anne kan känna att sprickan mellan Tom och Weaver vuxit, så Tom berättar om kaptenens tillfälliga nervsammanbrott. Han är inte säker på om han skulle ha hållit Weavers hemlighet, men med attacken bara några timmar bort, kan det vara för sent.

Lite senare går Tom under Weavers taktiska möte, och hör att teamet planerar att möta upp med den 4e och 5e Mass. Tom avbryter sessionen med att ifrågasätta, med att Porter har bekräftelse angående de andra motståndsgrupperna. Danner, som är professionell soldat uppskattar inte Toms sätt att rätta sin chef, men innan han säger något mer, ursäktar sig Weaver för gruppen för att tala med sin Nr 2 ensam.

Det verkar som ingen har hört av 4e eller 5e. Och eftersom han inte har hunnit med att prata med Dai, tror Tom inte att Weaver talar sanning om Porters orders. Återigen handlar det om vad som hände för några timmar sedan, när den självmordsbenägne Weaver förlorade sin kyla i föregående avsnitt (What Hides Beneath). Han berättar för Tom att männen måste ha 100 procents förtroende för sin chef, så att ifrågasätta hans förmåga i ett offentligt forum skadar bara uppdraget. De kommer överens om placera uppdraget först, över alla personliga frågor.

Weaver tilldelar Danner uppgiften att dela ut Popes omgjorda Mech-kulor till soldaterna, medan Tom blir tillsagd att utföra vakttjänst med Hal. Vilket 2 Mass Andreman inte blir glad över, men han kommer att utföra jobbet.

Han lämnar kontoret och återvänder till sina sovande söner. Anne avbryter ögonblicket och för honom åt sidan, och för honom till den medicinska avdelningen. Lourdes berättar för honom att Weaver bett henne för några veckor sedan, att ge honom receptbelagda läkemedel - sömntabletter och amfetamin. Beroende på hur mycket han tar, kan Weaver ha att göra med symptom som humörsvängningar, paranoia och även hallucinationer. Ingen vet om hans mentala tillstånd har äventyrats av pillren, i kombination med stressen att leda 2a Mass.

När Hal får reda på detta, blir han inte alltför ivrig att följa Weavers order. Men Tom anser dock att han inte kan lägga fram några anklagelser angående kaptenens mentala status, förrän han har mer bevis och information. För tillfället kan duon bara göra som de blir tillsagda, tills de exakt kan undersöka hans kompetens. Om inte, kommer hela 2a Mass falla sönder. Maggie tar Toms plats på vakttjänsten ikväll, med Hal, medan han håller ett vakande öga på Weaver.

I tekniklabbet, visar det sig att Pope verkligen bidrar till gruppen. Hans upptäckt att smälta Mech-metall för att skapa starkare, och destruktivare ammunition bidrar till hörnstenen i den planerade attacken. Matt gör uppror mot sin pappas önskemål, genom att hjälpa Pope med ammunitionen.

Tom ber att få tala med Weaver privat, men kaptenen blir inte glad att se att hans andreman inte har följt ordern att gå på patrulltjänst. Oavsett de tvås diskussion: konfronterar Tom honom angående pillren och varför han att frysts ut under planeringen. Något händer i Weaver och han verkar bli mer och mer paranoid, och anklagar Tom att försöka ta över den 2a Mass.

Han beordrar Löjtnant Danner att säkra Weavers vapen, som om han försöker utföra myteri och låser in honom i pannrummet tills vidare order kommer. Han vill inte att Tom ska förgifta leden, och ber Jimmy att hålla det hemligt.

Samtidigt stannar Ben till i Scotts labb, och erbjuder sig att hjälpa till. Han får reda på att Scott försöker sätta ihop en sändare, i hopp om att kontakta andra människor samt störa ut Skitters sätt att kommunicera (eftersom de använder radiofrekvenser för att kontakta varandra). Scott börjar söka frekvenser och plötsligt, när han stannar på en, börjar "bruset" plåga Ben. Han har kanske mer gemensamt med Skitters, än någon brytt sig om att erkänna?

I pannrummet, försöker den inlåsta Tom resonera med sin vakt Danner. Han säger att Weaver har blivit ett hot mot hela 2a Mass, men Danner litar fortfarande mer på en militärkollega än en professor.

Weaver gör sedan ett besök i Popes ammunitionsverkstad, och begär att han ska bygga fyra bomber istället för två. Pope svarar att teamet inte kommer att få mycket tid på sig att tända, och komma undan eftersom stubinen då blir mycket kortare. Men Pope följer ordern, och säger att han kan göra dem.

Ben återvänder till Scotts labb och till sändaren. Ricky befinner sig redan i rummet, de två pojkarna hade hört någon typ av signal, som ingen annan hört. Han frågar Ben vad Scott planerar att göra med sändaren, och när han hör att 2a Mass ska försöka att störa Skitters " kommunikation, blir han upprörd. Han är rädd att utomjordingarna inte kommer att kunna hitta honom. Han frågar varför Ben inte har berättat för någon om vad han har att säga om hans trohet till Skitters, men Ben svarar att han hoppas att Ricky kommer att sluta säga dessa saker. Han förstår inte varför han kan höra signalen, och frågar Rick vad sambandet innebär.

Utanför har Maggie och Hal kommit tillbaka från sin spaningstripp. De rapporterar att en stor mängd Skitters och Mechs är på väg i riktning mot 2a Mass, men den envise Weaver säger att de bara behöver flytta konvojen bakom buskarna, och kommer att fortsätta med planen. Hal håller inte med, och vill rådgöra med sin pappa.

Jimmy berättar för Anne, Hal och Maggie, att Weaver håller Tom inlåst i källaren. De iscensätter en distraktion för att bryta ut Tom, men inte utan visst nödvändigt våld för att bli av med sin vakt. Efter att Tom blivit fri, blir hans nästa steg att stoppa Weaver från ett genomdrivande av attackplanen och försätta trupperna i fara.

Dai berättar för Tom att när han äkte iväg för att besöka Porter, angrepps stället. Han säger också att Porter aldrig hört från de andra regementena, och utan bekräftelse från 4 och 5, bör anfallet avbrytas. Dai hade berättat allt detta för Weaver, men det verkar som om kaptenen inte ville lyda order. Han vill slutföra uppdraget, oavsett underrättelserna. Under tiden finner Weaver den bundne Danner, och bestämmer sig för att få tag på Tom, en gång för alla.

I Scotts labb, ber Ben den äldre mannen att hålla en hemlighet. Han ber Scott för att slå på sändaren, och gå igenom frekvenserna som tidigare. När Ben börjar reagera på radiovågorna som Skitters, medger han nervöst att han inte är säker på vad han är.

Tom hittar sin som Matt som hjälper Pope, och säger åt honom att gå därifrån. Han informerar Pope att Porter troligen är död, och att Weaver gjort detta uppdrag till sitt eget, vilket förklarar kaptenens oberäkneliga beteende och att kräva att dela bomberna till 4 stycken istället för två. Tom beordrar Pope under vapenhot, att plocka isär bomberna.

Weaver konfronterar Anne i den medicinska avdelningen, men övermannas av Tom och hans lilla trupp. De vill att Weaver ska dra sig tillbaka och tänka klart. Innan kaptenen har en chans att svara, kommer Pope insmygande i rummet och höjer ett automatvapen mot Masons män. Det visar sig att Toms tal inte haft avsedd effekt på Pope, och han kunde inte uthärda tanken att avväpna bomberna och överge den planerade attacken. Men Tom har ett kort kvar i rockärmen, och han informerar gruppen att han har tagit säkringarna så att bomberna inte kan användas. Han fortsätter att försöka resonera med Weaver, och säger till kaptenen att de inte ens har tillräckligt många människor kvar att fylla ett självmordsuppdrag. Han rekommenderar att Weaver är ärlig med den 2a Mass, och berätta exakt vad som har hänt med Porter och planen. Kaptenen går till slut med på detta.

Han berättar för alla motståndsmän vad som verkligen händer, och hur planen kan vara i fara. Han frågar efter frivilliga (cirka 50 soldater) för att genomföra planen för attacken, men han inser även att ta hand om den civila gruppen också är en viktig del. Så Tom kommer att stanna kvar, och ta hand om dessa.

De som anmält sig som frivilliga för anfallet, förbereder sig för strid. Pope är en av dessa kämpar, och Maggie konfronterar honom eftersom hon inte litar på att han kommer att hålla sitt ord, och verkligen stå upp för orsaken. Han berättar för henne att mänskligheten inte har en chans i denna kamp, och hon varnar honom att om han kommer tillbaka kommer hon att hålla ett öga på honom.

Hal vill gå följa med vid angreppet, vilket är tuffa nyheter för hans far att hantera. Han önskar sin son lycka till och säger adjö, kanske för sista gången.

Ben och Scott avbryter ögonblicket med viktiga nyheter. De berättar för Tom om sin plan att blockera Skitters kommunikationssignal, och Ben erkänner att han kunde höra frekvensen. Denna nyhet är oroande för Tom, men han har inte mycket tid att fokusera på det, eftersom soldaterna ska iväg ut till en strid av globala proportioner.

Gäststjärnor: Daniyah Ysrayl (Rick), Bruce Gray (Farbror Scott), Dylan Authors (Jimmy Boland), Randy Triggs (Gibson), Wes Berger (John), Diego Klattenhoff (Löjtnant Danner)
Story: Joe Weisberg, Regissör: Holly Dale.
Live And Learn l The Armoury l Prisoner of War l Grace l Silent Kill l Sanctuary l Sanctuary, Del 2 l What Hides Beneath l Mutiny l Eight Hours
   
.. . .

  

Falling Skies is property of TNT
2008 Scifi-Info.nu
STaRGaTE UNIVERSE l Babylon 5 l Star Trek