Dirteaters


 I Ha'la'thas klubbhus förbereds en ceremoni för att inviga Joseph och Sam, i leden inom organisationen. Det är dock Joseph inte glad över efter vad Guatrau nyligen gjort, men Sam avskriver det som oflyttbart. Ceremonin börjar med ankomsten av Guatrau. Sam befordras till kapten, och Josef blir en av Ha'la'tha.

Trettio år tidigare på Tauron, en ung Joseph förbereds för sin initiation till mandom av sin far William. Hans fru Isabelle kommer in och medan båda pojkarna inte är i, berättar hon för honom att Heraklit-trupper närmar sig. Och med deras situation som blir mer och mer farlig, beslutar hon att "det är dags".

De unga Adama-pojkarna sätter sig ner, och deras föräldrar berättar om deras morföräldrar. Med sin tradition av att återvända till jorden på sina egna villkor, tar Williams ut Kapi, en liten behållare med röda kapslar, deras enda sätt att säkerställa att Herac-soldaterna inte får kunskap från dem om Ha'la'tha motstånd.

I New Cap City, Nestor och Olaf Willow är på en bar som heter Sīnny McNutt's Slash & Cut. Det dröjer inte länge förrän Zoe och Tamara, kommer in. Blotta åsynen av "hämndens Änglar" får många av de besökarna att snabbt ta av sig sina holoband. Men Olaf och Nestor är ivriga att möta de två med dragna svärd, men de blir skakade när paret drar fram sina vapen. Olaf blir skjuten och hans avatar försvinner, men Nestor duckar tillräckligt länge för att hinna ta av sig sitt holoband.

Tillbaka i Willowhemmet kommer Clarice in i rummet, och skäller på de två för att spela spelet istället för att packa Mar-Beths saker. Hon vill att de sparas för barnet. Hon tar det inte heller med blida ögon, att Amanda kallas för "Terrormamma". Nestor råder henne att ta lite ledigt med holoband för att bli av med stressen, men hon påminner dem om att deras prioriteringar, även om man bortser omnämnandet av Zoes avatar.

Daniel sparrar med Joseph, och försöker be om mer tid från Guatrau för uppståndelseprogrammet. Eftersom de två dansar runt ringen, påminner Joseph honom att hitta och angripa motståndarens svaghet.

När han kommit hem, går Daniel över information angående Sam Adama, Tauron och Ha'la'tha. Sen går han igenom Guatraus skalföretag, och dess senaste fusioner och förvärv. Företagens status varierar från konkurs till likvidation. När han söker djupare upptäcker han att alla deras VD är döda, med sig själv det nuvarande undantaget.

I Taurons förflutna, sover de unga Adamabröderna och vaknar hör två män slå ner en Herac-soldat. Sam tar sig ner för att söka igenom soldatens fickor, och hittar en pistol. Mot Joseph oro, gömmer Sam den under sin säng.

Som vuxen hänger Sam på klubbhuset, när Daniel kommer in för att prata med honom. De går in i ett privatrum, och det tar inte lång tid för Daniel att göra Sam fullt medveten om att han blivit måltavla för att mördas, men Sam spelar ovetande.

Daniel ifrågasätter Sams lojalitet till Guatrau trots hans svek mot sitt folk, och till och med skada mycket som Sams föräldrar kämpat för. Han frestar sedan Sam med att transportera Cylonerna till Tauron bakom Guatraus rygg, till förmån för skona hans liv.

På gamla Tauron, knackar Herac-soldater på Adamas dörr. Snabbt gömmer Isabelle pojkarna, i ett hemligt fack i en garderob. När soldaterna kommit in, börjar de söka igenom lägenheten tills de hittar pistolen Sam tog.

På GDDs huvudkontor, kallas Duram abrupt och offentligt till Singhs kontor. Duram anklagar Singh för att vara mullvaden, men Singh har övertaget. Med en interna affärsofficer närvarande, anklagar Singh honom för att ha underlåtit att förse honom med sin spion.

Han bevisar detta genom att spela upp en inspelning från tidigare, när Duram vägrade att lämna över någon information angående sin spion, men utelämnar den senare filmen där han överlämnar Mar-Beth information. Med IA som utreder mordet, uppmanas Duram att lämna ifrån sig sin bricka och pistol.

Efter att ha bytt ett chip från annan teknik i en låda i ett av rummen i Willow-hemmet, ringer Amanda till Duram på GDD, bara för att upptäcka att han inte längre arbetar där.

De unga Adamabröderna kan endast hjälplöst se på från garderoben, när Heracsoldaterna brutalt förhör deras far om pistolen. När hans fru därefter tas ut ur rummet, och konsekvenserna av hennes öde är långt värre. Med alla soldaterna ute ur rummet, försöker Sam befria sin far, men han är inte i någon form att gå, och har honom att ta Kapi och gå. Sam tar pistolen och pojkarna retirerar till garderoben. När Löjtnant Kolibri kommer in igen, hörs Isabelles sista skrik följt av tre skott.

Daniel promenerar längs gatorna när han går förbi en man som bär en t-shirt med Hämndens Änglar, med en avbild av Zoe och Tamara på den. Daniel beger sig sedan till New Cap City. Bartendern på Slash & Cut förklarar att hans beskyddare, har försökt att döda dem eller att det slutat med att själva dö. Precis då kommer duon in, men när Zoe får syn på sin far tar hon med sig Tamara och drar. Eftersom han kan bli tvungen att ställa sig en lång kö, för att träffa de två, avstår Daniel kostnaden och avslutar spelet.

Nervös över att Daniel hittat henne, inser Zoe att deras rykte vuxit ganska mycket, till den grad att de blivit en sport. Hon funderar på att lämna New Cap att undvika Daniel, men Zoe bestämmer sig ändå att stanna kvar, och leva upp till deras status som gudar och de två går vidare för att förändra hela världen i New Cap City till en lummig skog, och lämnar dem att vila ovanpå en fästning där de inte kan röras.

Clarice går igenom några designplaner för den himmel som kommer att välkomna Guds följeslagare, men är inte nöjd med någon av dem. När hon får frågan, ger hon dem stora förslag, inklusive statyer för de som var där från starten, inte alltför stora gester mot sig själv.

Vid Graystones lastkajer, lastar Sam in en låda bak på en lastbil när lille William varnar honom att Joseph är på väg. William försöker fördröja sin pappa, men Joseph får se tillräckligt för att veta vad som händer. Han tuktar sin bror, särskilt eftersom det skulle kunna komma tillbaka på honom också. Sam ger tillbaka på Josephs brist på perspektiv i frågan. Joseph gör och vet att Sam ville skydda sina föräldrar.

När Heracsoldaterna fortsätter att misshandla William, tar Sam pistolen och siktar. Trots sin brors böner, kan inte Sam trycka in avtryckaren. I slutändan blir det Joseph själv som skjuter de tre soldaterna. Efter pappans uppmaning, skjuter Josef sen sin far.

Som vuxna känner Sam att han hämnas sina föräldrars död, genom att fortsätta deras kamp. Joseph insisterar på att det inte var hans fel. Joseph inser att de båda har att hålla sig till varandra, och att ta hand om Guatrau tillsammans som bröder.

På Tauron, de nyligen föräldralösa Adamas delar ett ögonblick, när Joseph skriver med bläck på Sam. Han fortsätter med att tala om för sin bror att välja sin egen väg, har de bara en sak att vara trogna än jorden - varandra.

Amanda kommer in Daniels källarlabb, där han berättar för henne att Zoe lever. Tekniskt sätt är det avataren, den som Daniel trott hade gått förlorad. Hon finns inne V-världen och Amanda vill träffa henne. Med samma beslut i hjärtat, gör han dem redo att gå in efter henne

Gäststjärnor: Scott Porter (Nestor), Peter Wingfield (Gara Singh), Jorge Montesi (Guatrau), Aleks Paunovic (William Adama Sr.), Elisabeth Rosen (Kolibri), Sina Najafi (William Adama), Genevieve Buechner (Tamara Adama), Panou (Olaf), Teryl Rothery (Evelyn), Christian Tessier (Francis), Alison Araya (Isabelle Adama), Daleal Monjazeb (Joseph som ung), Alexander Kambolis (Sam som ung), Nicola Anderson (GDD Receptionist)
Story: Patrick Massett & John Zinman, Regissör: Jonas Pate.

..

Gateblog

Här hittar ni recensioner, och nyheter rörande denna underbara värld, av science fiction m.m. Lite då och då har vi utlottningar av filmer.